Dark Mode On / Off

Az orvosi zsálya mire jó?

orvosi zsálya mire jó

Gyógynövény és dísznövény egyben, mert mi így szeretjük. De valójában az orvosi zsálya mire jó? Erre adunk most válaszokat a zsályakedvelőknek!

Egy igen sokoldalú növényről van szó, ami az orvosi zsályát illeti. Alkalmazható dísznövényként, szerepe van az illóolajos növényvédelemben is, de fontos gyógynövény is egyben.

Dísznövényként a zsálya

Kedvelt évelő dísznövény az orvosi zsálya. Színes leveleivel és illatos “bokrával” mind a sziklakertekbe, mind az évelőágyba, egynyári ágyakba ajánlott. 30-40 cm-nél magasabbra nem nő meg, ezért akár az első sorokba is ültethetjük. Napos helyet igényel, közepes vízigényű, de a tápanyag-utánpótlást meghálálja.

Ezüstös leveleinek köszönhetően jó kontrasztnövény, jól mutat örökzöldek társaságában is. Mivel leveleit nem hullatja le, így télen is érdekes színfolt lehet az ágyásokban. A növénytársításnál abból a szempontból érdekes, hogy a levéltetvek nem szeretik annyira, bár nem is űzi el őket kellőképpen. (Viszonyítva a levendulához és mentához például.)

Az ezüstös-zöldes levelek és a kékes-lila virágok nagyon szépen mutatnak, főleg, ha sárga virágokkal párosítjuk.

Illóolajáért is szeretjük

A zsálya illóolaj gombaölő, baktériumölő és vírusölő hatású, kitűnik a különböző bőrbántalmak és fertőzések mérséklésével. Zsíroldó, narancsbőr ellenes, hegesítő hatású, jó segítség a túlzott izzadás esetén. Egy kihangsúlyozottan gyógyító értékű illóolajnak számít. Általában karakteres illata van, így nem mindenki szereti, pedig érdemes otthon tartani belőle.

Neve a latin “salvere”, “gyógyítani, megmenteni” szóból ered és tükrözi a növény gyógyászati értékét.

Ugyancsak a gyógyszerértékű tulajdonságainak köszönhetően van több ellenjavallata, mint általában egy illóolajnak. Nem megfelelő adagolásban ez az illóolaj gondot okozhat, bizonyos gyógyászati körülmények között nem alkalmazható viszont alkalmazható különböző problémák enyhítésére, mindaddig, míg mérsékelten adagolják és nem használják hosszútávon.

Növényvédelmi felhasználása

Hogy az orvosi zsálya mire jó, az növényvédelemnél is fontos kérdés. Fertőtlenítő hatását akár vetőmagok csávázásánál is érdemes kihasználni, ugyanígy teszteket végzünk folyamatosan gombabetegségeknél is. Egészen biztatóak az addigi eredmények lisztharmatnál is, ami még magasabbra emeli az orvosi zsálya értékét.

Spirituális hatások és felhasználás

A sámánvilágban és a jóga világában tértisztításra használják füstölőként a szárított zsályaleveleket összecsavarva, összekötve.

Fotó forrása

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×