Dark Mode On / Off

A búzafű reneszánsza

búzafű - kertportál - mikrozöld - egészség

A búzafű most éli újra reneszánszát, egészségtanácsadók sokasága tette le újra a vokság erre a növényre, vagyis pontosabban a levére. De mit kell róla tudni és miért érdekes ez nekünk?

Néhány éve vagy divat volt, sokat ittuk a mérges zöld színű, préselt búzafű levet. Nem volt valami finom, de szorgalmasan ittuk, mert elhittük, itt az egészség varázsitala.  Aztán divatba jöttek a smoothiek, és más egészséges innivalók, és szegény búzafűről kicsit megfeledkeztünk. A drágán megvett házi présgépek jó esetben a kamra vagy a konyhaszekrény nehezen elérhető felső polcára költöztek.

Így tél vége felé  itt az ideje ismét elővenni a szerkezeteket, mert bizony a búzafűnél kevés egészségesebb vitaminforrást találhatunk. Kapható ugyan por és mélyhűtött lé formában, azonban az igazi mégiscsak a frissen csapolt – azaz préselt- búzafű lé.

Miért is igyuk?

Ez a növény bizonyítottan számos területen segít egészségünk megőrzésében vagy éppen helyreállításában. Magas klorofil-tartalma növeli a vörösvérsejt számot, ezáltal javítja a szervezet oxigén ellátását, stabilizálja a vércukor szintet, általános immunerősítő és regeneráló hatású. A búzafű leve fontos fehérje forrás is, ráadásul sokkal könnyebben emészthető, mint a hús, cserébe viszont nem tartalmaz olyan anyagokat pl. purin, aminek a túlzott fogyasztása károsíthatja a szervezetet.

Melyik a jó búzafű?

Ha valamiről, hát erről erősen megoszlanak a vélemények. A mag típusától függően kicsit más a felnevelt búzafű színe és kicsit más lesz a kipréselt levének az íze is. Azért finomnak egyik sem mondható, de hát nem is ezért isszuk.

Sokak szerint a legjobb búzafüvet a tönkölybúza magjából nyerhetjük. Szerencsére 10-12 nap alatt akár otthon is felnevelhetjük a növényeket, más mikrozöldekhez hasonlóan előbb sötétben, majd meggyorsítandó növekedésüket, mesterséges fény alatt.

Búzafűből lé – préselve, nem darálva!

A pár napos hajtásait learatva és préselve nyerjük ki a búzafű levét. Magát a búzafüvet az emberi szervezet képtelen megemészteni, ezért ha élvezni akarjuk a növény összes előnyös hatását, csellel kell kinyerni belőle. Ez pedig a préselés! A turmixgép garantáltan nem bírja a kemény rostokat, ráadásul a magas fordulatszámon pépesített búzafű a folyamat közben felmelegszik és elveszíti hatékonyságát. Szóval marad a présgép!

A szigethalmi Mikrokertész Urban Farming a mikrozöldek széles választéka mellett búzafű nevelésbe is kezdett, a Római piacon és a Pancs Gasztroplaccon  hétvégente meg is kóstolható a frissen vágott és préselt búzafű lé, de rendelésre frissen vágott csomagokat vagy akár nagy, élő egész tálcákat is szállítanak.

Ajánlott cikkek