Dark Mode On / Off

A búzafű reneszánsza

búzafű - kertportál - mikrozöld - egészség

A búzafű most éli újra reneszánszát, egészségtanácsadók sokasága tette le újra a vokság erre a növényre, vagyis pontosabban a levére. De mit kell róla tudni és miért érdekes ez nekünk?

Néhány éve vagy divat volt, sokat ittuk a mérges zöld színű, préselt búzafű levet. Nem volt valami finom, de szorgalmasan ittuk, mert elhittük, itt az egészség varázsitala.  Aztán divatba jöttek a smoothiek, és más egészséges innivalók, és szegény búzafűről kicsit megfeledkeztünk. A drágán megvett házi présgépek jó esetben a kamra vagy a konyhaszekrény nehezen elérhető felső polcára költöztek.

Így tél vége felé  itt az ideje ismét elővenni a szerkezeteket, mert bizony a búzafűnél kevés egészségesebb vitaminforrást találhatunk. Kapható ugyan por és mélyhűtött lé formában, azonban az igazi mégiscsak a frissen csapolt – azaz préselt- búzafű lé.

Miért is igyuk?

Ez a növény bizonyítottan számos területen segít egészségünk megőrzésében vagy éppen helyreállításában. Magas klorofil-tartalma növeli a vörösvérsejt számot, ezáltal javítja a szervezet oxigén ellátását, stabilizálja a vércukor szintet, általános immunerősítő és regeneráló hatású. A búzafű leve fontos fehérje forrás is, ráadásul sokkal könnyebben emészthető, mint a hús, cserébe viszont nem tartalmaz olyan anyagokat pl. purin, aminek a túlzott fogyasztása károsíthatja a szervezetet.

Melyik a jó búzafű?

Ha valamiről, hát erről erősen megoszlanak a vélemények. A mag típusától függően kicsit más a felnevelt búzafű színe és kicsit más lesz a kipréselt levének az íze is. Azért finomnak egyik sem mondható, de hát nem is ezért isszuk.

Sokak szerint a legjobb búzafüvet a tönkölybúza magjából nyerhetjük. Szerencsére 10-12 nap alatt akár otthon is felnevelhetjük a növényeket, más mikrozöldekhez hasonlóan előbb sötétben, majd meggyorsítandó növekedésüket, mesterséges fény alatt.

Búzafűből lé – préselve, nem darálva!

A pár napos hajtásait learatva és préselve nyerjük ki a búzafű levét. Magát a búzafüvet az emberi szervezet képtelen megemészteni, ezért ha élvezni akarjuk a növény összes előnyös hatását, csellel kell kinyerni belőle. Ez pedig a préselés! A turmixgép garantáltan nem bírja a kemény rostokat, ráadásul a magas fordulatszámon pépesített búzafű a folyamat közben felmelegszik és elveszíti hatékonyságát. Szóval marad a présgép!

A szigethalmi Mikrokertész Urban Farming a mikrozöldek széles választéka mellett búzafű nevelésbe is kezdett, a Római piacon és a Pancs Gasztroplaccon  hétvégente meg is kóstolható a frissen vágott és préselt búzafű lé, de rendelésre frissen vágott csomagokat vagy akár nagy, élő egész tálcákat is szállítanak.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×