Dark Mode On / Off

TUDTAD? Az ősz kezdete hivatalosan szeptember 22.

ősz kezdete

Gondoltad volna, hogy egy évszaknak is megvan a hivatalos kezdési napja? Az ősz kezdete például szeptember 22-től van hivatalosan.

Ráadásul három hivatalos időpont is van, mert például a szeptember 22-23. a csillagászati ősz kezdetét jelöli és egészen az ősz vége eltart december 23-ig.

Az ősz a mérsékelt öv egyik évszaka, de ezt valószínűleg már a legkisebb gyermekek is tudják. A trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon viszont az ősz nem létezik, így hivatalosan ősz kezdete sincsen.

A Föld északi féltekéjén szeptember, október és november, míg a Föld déli féltekéjén március, április és május az ősz hónapjai. Az ősz a nyár és a tél között helyezkedik el, fő jellemzője a napok rövidülése és a lombhullató fák lombjának zöldről sárgává-pirossá színeződése majd lehullása.

Hagyományosan a legtöbb országban ősszel nyitnak az iskolák, indul a tanítás. Ősz a termények betakarításának, a szőlő szüretelésének ideje is.

Az ősz fő ünnepei az elmúláshoz kapcsolódnak: november 1. előestéje az angolszász országokban Halloween, november 1. Mindenszentek és november 2. Halottak napja.

De mikor van pontosan ősz?

Az ősz kezdetének (mint a többi évszaknak) az északi féltekén három időpontja van, ahogy ezt már a legelején is írtuk.:

  • naptári ősz szeptember elsején kezdődik vagyis az iskolakezdéssel, az ősz hónapjainak (szeptember, október, november) sorával. A naptári ősz 91 napig tart, szeptember 1-től november 30-ig.
  • meteorológiai ősz már a növények állapota szerint értelmezendő, vagyis a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik. Ez minden évben tehát változó, megfigyeléseken alapszik.
  • csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség napja: szeptember 23. A csillagászati ősz ettől a naptól egészen december 22-éig tart. Ezen a szeptemberi napon a napsugarak az Egyenlítőn delelnek 90 fokos szögben. A nappalok és az éjszakák hossza az egész Földön egyforma! Utána a nappalok tovább rövidülnek az északi félgömbön egészen a téli napfordulóig. Vége az Északi-sarkon tartó állandó nappalnak, jön a féléves éjszaka; míg a Déli-sarkon a féléves éjszak után következik a féléves nappal.

Magyarországon az ősz kifejezetten csapadékos évszaknak számít, akárcsak a tavasz. Az utóbbi években viszont már az évszakok teljesen átalakulóban vannak, lassan a határokat sem lehet elkülöníteni. Ugyan az eddigi megfigyelések azt mutatták, hogy ősszel jellemzőek (és tavasszal) a 24 órán belüli rendkívüli hőmérsékletkülönbségek, ha az idei nyarat nézzük, akkor láthatjuk, hogy lassan ez már nyárra is igaz lesz.

OLVASS TOVÁBB:

Fa kerti bútorok felkészítése a télre

A nyári terasz

Környezettervezés vagy belsőépítészet?

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×