Dark Mode On / Off

Fa kerti bútorok felkészítése a télre

A kerti bútorok közül a fa a legkényesebb, bár tisztán tartani még mindig könnyebb, mint a műanyagot. Az egyik legfontosabb ápolási munka a fa bútoroknál az, hogy ne hagyjuk teljesen kiszáradni a tél során és mindezt úgy tegyük, hogy száraz helyen, védetten tároljuk, szellős helyen.

Felületi ápolás

A faanyagból készült bútoroknál a legnagyobb gond, ha annyira kiszáradnak, hogy teljesen elkezdenek repedni. Ez a fakerítésekre ugyanúgy igaz. Ősszel és tavasszal is elvégezhető ez a pár apró trükk, amitől a fa kerti bútor örökéletű lesz!

A szálkásodó felületet átcsiszolhatjuk vékony és gyenge csiszolópapírral. Majd csiszolás után alaposan porszívózzuk le és kenjük át lenolaj kencével.

A lenolaj kencézésnek az az előnye, ha ősszel végezzük, hogy a tárolás során előforduló szúbogarasodást is meggátoljuk, mert az olajos fát nem szeretik.

Ez nem jelenti azt, hogy tocsogjon viszont a bútor az olajban! Egy régi leselejtezett pólóból készítsünk rongyot, majd erre tegyünk lenolajkencét és ezzel simítsuk át, jól bedörzsölve a fa felületét. Ettől a szín mélyülni fog, nem kell megijedni. Nem kell sokat a rongyra tenni, hogy a fa szépen be tudja még szívni a kencét.

TUDTAD? A lenolajkence mellett még egy érv szól: egyes darázsfajták szereik hámozgatni a fa felületeket és a lekent fát békén hagyják!

A fémfelületekről se feledkezzünk meg! (Fotó: Pexels)

A fém felületekről se feledkezzünk meg: rozsagátló festékkel érdemes őket átkenni legalább kétévente.

Ajánlott cikkek