Dark Mode On / Off

Fókuszálj! Ezért fontos, hogy ne veszítsd el a fejed

fókuszálj - covid19 - meditáció

Kicsit széllel szembe megyünk, mert erről is fontos beszélni ezekben az őrült időkben. Meditáció, félelem, fókuszálás és természetesen kert, mert a kertben kiválóan lehet meditálni, fókuszálni és megtanulni a valóságot észrevenni.

Érdekes időszakot élünk. Mielőtt ezt a cikket írtam, épp szükséges pénteki bevásárlásom tettem meg egy közeli kisvárosban, közel 12.000 lélekszámú településen. Pánikhangulat van. Csak mentem libasorban a pénztárakhoz, maszkban természetesen.

Mielőtt felmerül a kérdésed, miért shoppingolok szabadidőmben: kézfertőtlenítőt vadásztam és fertőtlenítő kendőt, mert a munkánkhoz elengedhetetlen kellék sajnos. De bennem nincs félelem és pánik meg végképp.

Fókuszálj!

Itt ezen az oldalon is olvashattad már, hogy a kertészkedés igazi lelki feltöltődés és ez teljes mértékben így is van. Megtanít rengeteg olyan dologra, amit a rohanó hétköznapok elvesznek a mai emberektől. Többek között a figyelemre és törődésre.

“Együtt sikerülhet” tarja a Covid-szlogen, mégis pont a figyelem és a valódi törődés az, ami szélsőséges keretek között működik. Aki fél, az mindenkire úgy néz, mintha leprás lenne. Aki túl szenzitív és sok a belső félelme alapjáraton is, az szintén retteg még kilépni a házból is. Olyan helyekről tájékozódik, ahol “a félelem nagy úr.” De akkor hogy lehet másra fókuszálni mégis?

A kert ősszel és télen is csodálatos és rengeteg olyan lehetőséget ad, ami segíti az elmédet elcsendesedni. A fókuszba helyezz egy szépen színeződő falevelet. Egy piros almát, egy cserép virágot vagy bármit, ami élő. Figyeld.

Csendben, véleménynyilvánítás nélküli figyelem

Ha azt gondolod, hogy őrült vagyok és minek is ez neked, akkor elmesélem, hogy jógamesterem tanította még, hogyan lehet a valóságot a képzelettől elkülöníteni.

Heteken keresztül minden nap egy fejlődő és élő dolgot kellett megfigyelni és észre kellett venni rajta a változást. Én akkor egy, a trolimegállóban álló akácfát választottam. Figyeltem a kérgét, a rajta felmászó hangyákat, a leveleket, melyeket fújt a szél.

Minden nap figyeltem és szinte naplót tudtam volna írni róla, annyira sok apróságot fedeztem fel rajta ahogy teltek a napok és közeledett a jógamesteri vizsgánk.

A csendben sokkal több rejlik, mint gondolnánk

Amikor azt érzed, hogy most azonnal nassolnál, boroznál vagy bármi más “önkínzó” tevékenységet tennél félelemből, elég ha eszedbe jut, hogy nézz ki az ablakon, keress egy fát, bokrot, nézz meg otthon egy cserepes szobanövényt vagy egy kerti sétát tegyél csak csendben. Figyelj, fókuszálj.

Hagyd magad mögött a világ információzaját és kezd el észrevenni a valóságot magad körül.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×