Dark Mode On / Off

Környezettervezés vagy belsőépítészet?

Környezettervezés-Belsőépítészet

Környezettervezés-belsőépítészet ugyan az, mint a lakberendezés vagy valami teljesen más? És kinek van szüksége erre a szolgáltatásra elsősorban? Ezeket a témákat jártam körbe Pók Enikővel, a Környezettervezés.hu tulajdonosával egy interjú keretében.

Mi a különbség a lakberendezés és a környezettervezés – belsőépítészet között?

Pók Enikő: Ez a kérdés sokakat érdekel, köszönöm, hogy feltetted. Én úgy szoktam a legkönnyebben érzékeltetni a két hasonló, de egymástól mégis más mélységgel rendelkező területet, mint két halmazt.

-A lakberendezés a stílus megalkotása, a színek, anyagok kiválasztása. Egyfajta hangulatteremtés, a megfelelő bútorok, lámpák kiválasztásával.

-A belsőépítészet ezt is magába foglalja, de ez csak a halmaz egy része, mert a belsőépítész megalkotja a terek berendezési alaprajzát, burkolati tervet készít padló-és falburkolatra, amely alapján a burkoló felrakja a megfelelő fuga típussal, színnel és távolságra a csempét. Világítástechnikai tervet készít a ház funkcionális- és általános fényeinek az elhelyezésére, álmennyezeti terven jelöli a gipszkarton helyét, ami mögé rejti el a villanyszerelő a LED-eket. Ezek segítségével teremtünk lakásokból különleges hangulattal megáldott otthonokat. Ahová jó hazamenni, ahol a napi fárasztó munka után nyugalomra és békére lel az ember.

Miért lett az általad vezetett cég neve Környezettervezés.hu? 

Pók Enikő: A Környezettervezés.hu név ötlete már régi. Még onnan jött, hogy a BME Építészmérnöki tanulmányaim után a BKF ( ma már METU AMI) , Alkalmazott Művészeti Intézet – Környezettervezés – belsőépítész Szakának tanulója voltam, és még akkor, a főiskola alatt lefoglaltam ezt a weboldal nevet. www.kornyezettervezes.hu.

Úgy gondoltam, később hasznos lehet. Így egyértelmű volt számomra, hogy mikor az első munkahelyem után (ahol megmásztam a ranglétrát, majd kiugrottam a vállalkozói világba) a cégem neve a Környezettervezés.hu lesz.

Milyen egyéb feladatokat lát el egy belsőépítész, mint a tervezés?

Pók Enikő: A belsőépítész statikust von be 1-1 fal kibontásához, elektromos- gépész szakértőt a fűtésrendszer korszerűsítéshez. Helyszíni tanácsadó munkájával segíti a kivitelezés kulcsrakész állapotra történő elkészítését, a rajzasztali tervezés mellett. Projektmenedzsment tevékenységgel rendeli meg a belsőépítészeti költségvetésben szereplő beépítendő anyagokat, burkolatokat, lámpatesteket.

Környezettervezés felsőfokon.
Környezettervezés felsőfokon

És mi a helyzet akkor, ha nem magán, hanem céges megbízásról van szó?

Pók Enikő: Környezettervezés.hu cégünk álneve Interior Branding Studio. Ha nem magán megbízásról van szó, hanem közület tervezéséről, akkor egy mélyreható branding során az arculattervezéstől kezdve a belsőépítészeti megjelenésig mindent koordinálni tudunk ezen a módon. Akár marketing – és kommunikációs szakértők bevonásával is, mert hiszem, és a példa is azt mutatja, hogy akkor lehet sikeres egy brand, ha mindenre kiterjedő stratégiaalkotás készül. Ez megtérül, nem is oly hosszú időn belül. Hasznos befektetéssé válik egy fejlődni vágyó, nagy eredményeket és bevételt elérni akaró cég számára.

Mennyire fontos egy vállalkozás számára a megfelelő ügyféltér és munkakörnyezet kialakítása?

Pók Enikő: Annak a cégnek, aki bizalmat akar kelteni az ügyfeleiben, és odafigyel a dolgozói belső elkötelezettségére is, annak kötelessége a cége arculatát a belső terekre is rászabni. Addig a pontig a legtöbb vállalkozás eljut, hogy terveztet egy céglogót, amit aztán a névjegykártya, levélpapír, e-mail aláírás, weboldal, FB borító kép, Instagram oldal, és egyéb nyomtatott és online felületeken felhasznál.

Egy jó arculat egységes.
Egy jó arculat egységes

Szerencsére ma már nagy örömömre, egyre több cég bíz meg arculattervező és belsőépítész csapatot az egységes arculatért. Ez magában foglalja a belső terek falán falmatricaként, a padlón a modulszőnyegbe vágott mintán, a recepciós pult mögött egy világító szövegdobozban, és számtalan más formában visszaköszönő arculati elemeket. A cél mindenkor a cég szolgáltatásait, a hitvallást, az üzleti célokat támogató belső tér kialakítása.

Ha környezettervező-belsőépítészt kerestek, bátran ajánlom Enikőt a Környezettervezés.hu weboldalról. Nézzétek meg kész munkáit facebookos vagy az insta oldalán.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×