Dark Mode On / Off

Őszi virágzónk: a krizantém

krizantém

A krizantém temetői növényként ismert, de kertünkben is pazar virágpompát ad. Vázatartóssága miatt meg izgalmas vágott virág.

A krizantém igen megosztó dísznövény még a szakma szemében is, legtöbben ugyanis Halottak Napja környékén dobják piacra a tengernyi sok krizantémot, hol vágottan, hol cserepes változatban.

A kertek egyik legszebb őszi virágzója viszont méltán a krizantém, hiszen rengeteg szín- és formavilágban kapható már (több, mint 300 fajtája ismert), és többféle magasságának és virágméretének köszönhetően az évelőágyások kedvelt dísznövénye lenne. Ha kapható lenne egész évben.

A kertészetek polcain most jelent meg, hiszen itt az ősz és ilyenkor a legkelendőbb. Kertészetektől egészen a multikig roskadoznak a polcok a kisebb és nagyobb cserepes krizantémokkal.

Aromás virágai és hajtásai elűzik a legyeket, a levéltetveken kívül kevés olyan kerti károsítója van, mely gondot okozhat.

Mitől virágzik hosszan a krizantém?

Ha az elnyílt virágokat lecsípjük, azzal serkentjük a további bimbók megjelenését.

Cserepes kiszerelésben kapható, de érdemes mielőbb szabadföldbe beültetni. Fénykedvelő és a hűvösebb klímát kedveli, ezért az északi oldalak kedvelt dísze lehet. Mivel a cserepes krizantém hamar kiszárad, érdemes az öntözésére nagyon odafigyelni. A pangó vizet nem szereti, viszont hamar lekókadnak levelei, ha kiszárad a földje.

Kiültetéskor figyeljünk a növény végső magasságára, mert attól függően érdemes az évelőágyba beültetni. A magas növésű fajtákat az ágyás hátsó régiójába, míg az alacsony fajtákat az ágyás elejére érdemes ültetni.

Hogyan vásároljunk krizantémot cserepesen?

Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy mindig megbízható helyről vásároljunk és az sem utolsó szempint, hogy több magyar krizantémtermesztő van, tehát akár még magyart is kifoghatunk. A másik fontos szempont, hogy egészséges növényt vegyünk! Mivel sokszor celofánban van a cserép körül, így a rothadásnak indulást nem vesszük könnyen észre és csak otthon szembesülünk vele. 

OLVASS TOVÁBB:

Fókuszálj! Ezért fontos, hogy ne veszítsd el a fejed.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek