Dark Mode On / Off

Természetes lakberendezés

természetes lakberendezés

Az életünk számos területét érintettük már abból a szempontból, hogy mit is jelent az, hogy valami bio vagy öko: a lényeg mindenesetre a környezettudatosság. Fontos lett a természetes lakberendezés is. A rousseau-i alapgondolat a XXI. századi lakberendezésben is tetten érhető, miszerint „vissza a természetbe”.

A természetes lakberendezés szembemegy a nagyon modern, mesterséges világgal. Pedig napjaink fogyasztói társadalma nem a hosszantartó termékeket részesíti előnyben, vagyis helyesbítve nem is mindig tudja azokat választani, mert ha valami elromlik, inkább egy újat vásárol, mert az nemcsak szebb, mint elődje, de olcsóbb is, mint a korábban vásárolt javítása. Az árucikkek nem évtizedekre szólnak, hanem éppen aktuális igényeink kielégítésére, vagyis csupán hónapokra, évekre. A modern ipar pedig ezt mesterségesen generálja, miközben hatalmas nem lebomló szeméthalmazt hagy maga mögött. A természet pedig ez klímaváltozásokban, váratlan katasztrófákkal „köszöni meg”.

Szerencsére a vásárlók többsége minderre tudatos, így mára-már az ár mellett, az energiatakarékosság jegyében válogat. Nemcsak lépést tart a környezettudatos szemlélettel, hanem élen jár, újrahasznosított termékeket vásárol, és megújuló energia- és nyersanyagforrásokat használ. Visszatér a környezet természetes körforgásába, amely nemcsak egy éppen aktuális hóbort, hanem egy hosszú távú életforma. Megpróbál a legkörnyezet-tudatosabb készülék mellett dönteni, miközben elkerüli az egyszer használatos eszközöket.

Nézd meg Pinterest válogatásunkat a témában

A természetközeli lakberendezés egyik fő eleme a sok növény vagy természetes alapanyag: legyen az lépcső, baldachin vagy más térelem.

Újhullámos visszafordulás a természetes lakberendezés irányába

Mint minden mást, a lakberendezést is átlengi eme eszme. Megpróbálják a divatosság mellett a környezettudatosság szellemében megvalósítani az aktuális trendeket. Ha pedig így van, a bútorokat olyan formákkal és kényelmi funkciókkal látják el, ami természetbarát és időtálló.

A tervezők így nemcsak a dizájnra, hanem a „belbecsre” is odafigyelnek. Ez alatt pedig a felhasznált anyagokat értik, éppen ezért a lakberendezés legújabb trendjeiben a biobútorok is komoly szerepet kaptak. A kilencvenes években Nyugat-Európából indult hódító útjára, eleinte a szecesszió jegyében készített bútorokkal. A felgyorsul világ azonban itt is másra vágyott, a tartósság mellett újabb formákra. A időtállóság pedig ebben az esetben a hosszú élettartamot és a termelési körforgásba mindig visszaforgatható termékeket jelenti. A bútorok ökologikussága maradandóságában rejlik.

A természetes lakberendezés alapanyagai egytől-egyik természetes anyagok, ami leginkább tömör fa, újrahasznosított papír, üveg, esetleg fém. A fának pedig lelke van, ami egyfajta lélegző organikusként szabályozza a mindennapi élettér klímáját, éppen ezért kerülendő minden olyan felületkezelő anyag, ami nem természetes alapú, hiszen minden ilyen anyag lehetetlené teszi a fa lélegzését.

Nem beszélve arról, hogy légszennyező anyagokat is tartalmaz, ami abszolút életidegen. A biobútorok tervezői tehát több generációs berendezéseket készítenek, hogy még inkább elnyerje a „zöldek” tetszését. A legújabb dizájn bútorok 100%-ban kézzel, újrahasznosított kartonból készülnek, exkluzivitása formájában és kialakításában is fülön csíphető, hiszen nemcsak az otthon, hanem az iroda éke is lehet. Egyes kutatások pedig már arról is szólnak, hogy ilyen bútorok között élők sokkal harmonikusabbak, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak.

Ökologikus házépítés?


Nem hiába az ökologikus házépítés is egyre nagyobb divattá vált, egyetlen hátráltató tényezője, hogy a zöld alternatíva kialakításához mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A komoly befektetés azonban idővel megtérül, behozza árát. Évek távlatából sokkal gazdaságosabb, mint eldobható társaik.

A mi választásunk tehát, hogy a szintetikus vagy a természetes anyagok mellett döntünk, nem árt azonban észben tartani, hogy erre a Földre nemcsak nekünk van szükségünk!

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×