Dark Mode On / Off

Hogyan építsünk intenzív tetőkertet? – 1. rész

hogyan alakítsunk ki tetőkertet

A tetőkerteknek két nagy csoportja van: az extenzív tetőkerteket főleg ökológiai szempontból fontosak. Míg az intenzív tetőknél a kertet igényeinkhez igazítjuk, addig az extenzív esetében a helyi ökológiai adottságok figyelembevételével alakítjuk ki a növényösszeállítást is. Első rész a Hogyan építsünk intenzív tetőkertet sorozatból.

Az extenzív tetőkertek emberi tartózkodásra nem alkalmasak, rétegvastagságuk általában 10-15 cm, tehát az itt található növényeknek alacsony nedvességtartalmú, száraz, szélsőséges helyen kell fejlődniük. Ennek másik véglete a szinte parkosítható tetőkialakítás.

Ehhez egy jól kialakított, szigetelt lapos háztető szükséges, és érdemes már a ház tervezésénél jelezni az építésznek, hogy várhatóan tetőkertet szeretnénk házukra telepíteni. Tetőkertnél az 1nm-re jutó terhelés minimum 1000-1100kg/m2.

A füvesítendő területet úgy alakítsuk ki, hogy 10-15cm vízelvezető réteg (általában kavics) legyen, amibe dréncső kerül – ez vezeti el a felesleges vizet. A réteg tetejére minimum 30cm termőföld kerüljön. Akár kézi füvesítéssel, akár gyepszőnyeg rakásával gyepesíthetünk.

Fákat, cserjéket 50-60 cm vastag termőföldbe ültessünk – gondolva a növények későbbi növekedésére is. Fák és cserjék telepítésénél szükséges továbbá a gyökerek igen erős „terjedésének” megállítása erre szolgáló védőréteg is.

Ajánlott speciális tetőkerti földkeveréket beszerezni. Ehhez egy könnyű, jó nedvességtartó, de a túlzott csapadékot könnyen átereszteni tudó keverékre van szükség.

Tud levegőzni is –  így tökéletes a tetőkert kialakításához. A tetőkerti földkeverék összetétele: fehér tőzeg, alginit, fakéreg, ásványok, komplett műtrágyák. Ez a keverék a fák, cserjék és virágok számára alkalmas, gyeptégla alá annak megfelelőt válasszunk.

Kép: Pexels.com

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×