Dark Mode On / Off

Mikor válaszd a teleszkópos padlásfeljárót?

kertportal-roto-mikorvalaszdateleszkopospadlasfeljarot-azollosesteleszkopospadlasfeljarobeepithetosegenekmagassagilimitjeivannak.

A padlásra való feljutást sok esetben nem lehet megoldani fix lépcsővel, de még állandó használatra beépített létrával sem. Ilyenkor segíthet a teleszkópos padlásfeljáró, vagy egyéb lehajtható feljáró. Mit érdemes tudni róluk és hogyan válasszunk?

Sok szempontból körbe kell járni a padlásra való feljárást biztosító eszköz választását, mert sok kényelmetlenségtől tudjuk megóvni magunkat. Vannak egészen praktikus teleszkópos padlásfeljárók is, amik apróra összecsukhatók, de nem biztos, hogy ez a legpraktikusabb választás a számunkra. Nézzük, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani!

Kép1: Mérlegeljünk több szempontot, mielőtt teleszkópos padlásfeljárót vagy másik gyártmányt választunk.

Az összecsukható padlásfeljárók rendkívül praktikus megoldást tudnak nyújtani, ha olyan feljutásra van szükségünk, ami fixen rögzített, ezért biztonságos, de nincs útban, ha éppen nem használjuk. Vannak azonban olyan megkötések, amik limitálják a választási lehetőségeinket és az egyik ilyen az áthidalandó belmagasság.

háromrészes, összehajtható padlásfeljárók és az ollós vagy teleszkópos padlásfeljárók esetében kicsit kötöttebb a helyzet. Bár ezek a feljárók is stabilak és erősek, mivel több részből állnak, van egy bizonyos limit a bővíthetőségükben és a hosszukban is. Általában 2,2 méter és 2,8 méter belmagasság között szokták javasolni a használatukat.

Ha ennél nagyobb belmagasságnál van szükségünk padlásfeljáróra, akkor sem kell lemondani az összehajtható megoldásokról, mert a kétrészes padlásfeljáró akár bőven 3 méter felett is választható.

Kép2: Az ollós és teleszkópos padlásfeljáró beépíthetőségének magassági limitjei vannak.

Mennyi hely van a padláshelyiségben?

A másik kritikus kérdés, hogy hol helyezkedik el a padlásfeljáró nyílása a födémben és mennyi hely van mögötte. Ha közvetlen a tető vagy fal mellett van a födémnyílás, akkor nem lesz hová felcsúsznia a padlásfeljárónak összecsukás során, így ebben az esetben a kétrészes padlásfeljáró nem választható.

Ilyenkor lehet azonban a legtökéletesebb megoldás az ollós vagy teleszkópos padlásfeljáró. Ezek ugyanis a padlásfeljárót záró lépcsőfedélre csukhatóak össze, mikor nem használjuk a feljárót, így nem igényelnek plusz helyet a padlástérben. Sajnos ezek a feljárók a legdrágábbak.

Ha nincs helyünk és költségkímélőbb megoldást keresünk, akkor a teleszkópos padlásfeljáró helyett válasszuk a háromrészes padlásfeljárót. Ezek elérhetőbb árban kaphatóak, viszont ugyanolyan praktikus megoldást nyújtanak.

Borítókép: Rototetoablak.hu / Milyen magasságot hidalunk át?

Ajánlott cikkek