Dark Mode On / Off

Miért jó a télikert?

télikert

A télikert megépítése mellett számos érv szól: hasznos négyzetméterekkel gazdagítja és látványossá teszi lakásunkat, egész évben zöld oázisként funkcionál és valószínűleg ez lesz otthonunk kedvenc helyisége.

Ha a télikert kialakítása mellett döntünk, biztosítjuk magunknak és családunknak az egész évre szóló fényt és napsütést, csodálatos növényeket bódító illattal, nyitott tereket és ingyenes napenergiával fűtött helyiséget.

Mekkora legyen az alapterülete?Tavaszi, téli napsütésben nagyon kellemes kiülni a télikertbe. Azonban tapasztalatom szerint egy 10-12 m² körüli télikert még nem igazán alkalmas arra, hogy a növényeken kívül bútorokat is elhelyezzünk benne. A terasznövények jellemzője, hogy mennyiségük évről-évre nő, egyre több helyet igényelnek. Ha szeretnénk kerti bútorokat is elhelyezni benne, legalább 16-18 m²-re kell számítanunk.

Különösen azok a házak és lakások, melyek helyiségei csak az alapvető igények kielégítésére szolgálnak, könnyen és szépen bővíthetők utólag is egy-egy üvegszobával.

Legyen-e fűtött a télikert?Csak minimális mértékben. Az a tapasztalat, hogy nagyon sok növénynek megfelel télen a 8-10 °C körüli hőmérséklet.  Ha olyan a télikert elhelyezése, hogy az épület részben körülveszi, akkor ehhez viszonylag keveset kell fűteni. Az épületből a falakon, nyílászárókon keresztül sok hőt kap. A meleget igénylő növényeket télen úgyis a lakásban tartjuk – párásítják a száraz szobalevegőt.

A télikert funkcióiÉtkezőként remek lehet, hiszen egy vacsora alkalmával úgy érezhetjük magunkat, mintha este a szabadban a csillagos égbolt alatt ülnénk asztalhoz. A reggelek pedig üdítő ébresztőként hatnak.
Az északi fekvésű télikert ideális dolgozószoba lehet, mivel a nap folyamán a diffúz fény szinte egyenletesen oszlik meg.

Van egyfajta teleltetőház jellege is, melyet a mediterrán és melegigényes növények téli lakhelyeként is fenntarthatunk. Igazi közösségi tér alakítható ki belőle: jógázhatunk, meditálhatunk benne és a növények között feltöltődhetünk.

Miért nem terjedt akkor el itthon? Mert alapvetően egy költséges beruházás. Főleg az utóbbi években, amikor a thermoüvegek árai is emelkednek, nemhogy a faanyagé. Alapvetően még a luxus kategóriába tartozik még mindig, pedig léleküdítő hatása kétségkívül fontos és emellett hőtechnikailag is hozzáadhat az házhoz.

Borítókép: Télikert berendezés előtt / Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×