Dark Mode On / Off

Folly Arborétum: Himalájai cédrus névadó játék

Himalájai cédrus fogadj örökbe egy folly fát, adj nevet a cédrusnak - kertportál

A Fogadj örökbe egy Folly fát! kezdeményezéshez most egy játék is indult az arborétum oldalán! Adj nevet a cédrusnak és legyél örökbefogadója! A Folly Arborétum hírei és a Himalájai cédrus

Emlékeztek még a legutóbbi Folly hírre, amikor örökbefogadást hirdettek az ország egyik legszebb magánarborétumában? Mert egy játék keretén belül névadót is keresnek a Himalájai cédrus büszkeségüknek.

Az arborétum egyik örökbe fogadásra váró fájának, a himalájai cédrusnak keresnek nevet. A fotón látható Himalájai cédrus (Cedrus deodara) már 65 éves és kb. 22 méter magas. Még Folly Gyula, az alapító fia ültette, Folly Réka tulajdonos nagypapája 1955-ben. Bár sokáig élt a köztudatban, hogy villám sújtotta a fát, azért ilyen a teteje, az igazság az, hogy 1963-ban egy olyan hideg téli időszakban, amikor még március 31-én is volt hó a kert árnyékos részein, nagy valószínűség szerint elfagyott a csúcsa.

– írta nekünk a Folly Arborétum munkatársa

A Cedrus deodara, Himalájai cédrus a Folly Arborétum egyik büszkesége

A Folly cédrusai és ciprusai lenyűgöző méreteikkel, illataikkal, színeikkel egy másik világba kalauzolják a látogatókat. Az idő lelassul, a természet ereje érezhetővé válik. A fotón látható Himalájai cédrus (Cedrus deodara) már 65 éves és kb. 22 méter magas. Még Folly Gyula, az alapító fia ültette, Folly Réka tulajdonos nagypapája 1955-ben.

Feljegyzéseiből az derül ki, hogy ez a cédrusmag „az összes fenyőmagok között a legjobban kel és nő, nálam még a palánta-dőlés sem ártott neki eddig”. Bár sokáig élt a köztudatban, hogy villám sújtotta a fát, azért ilyen a teteje, az igazság az, hogy 1963-ban egy olyan hideg téli időszakban, amikor még március 31-én is volt hó a kert árnyékos részein, nagy valószínűség szerint elfagyott a csúcsa.

Az arborétum közepén található másik két hatalmas példány a legnagyobb fatömeget és magasságot elérő növényeink a kertben; köztük van kifeszítve az a függőágy, amely főleg a nyári hónapokban nagyon népszerű a hűvös, mély árnyékos helye miatt.

– meséli a Folly Arborétum

Himalájai cédrus (Cedrus deodara) természetes élőhelye a Himalája nyugati és középső vonulatain, Kelet-Afganisztántól az indiai Garhwal megyéig (Delhi délköréig) terjed. Emellett még Nepál nyugati részén, a Kurnauli-völgyben fordul elő.

Eredeti termőhelyén magassága elérheti az 50 métert, Európában mintegy feleekkorára cseperedik. Koronája a fiatalon is lecsüngő ágvégekkel festői, széles, kúpos; idősebb korában ernyősödő. Fiatal hajtásai fagyérzékenyek. A szárazságot jól tűri, de gyors növekedéséhez öntözni kell. Világos helyen érzi jól magát, és évente akár 40 centimétert is nőhet.

A névadó játékot IDE KATTINTVA éritek el.

OLVASS TOVÁBB:

Bécs kötelezővé teszi a zöldhomlokzatot

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×