Dark Mode On / Off

A mélykúti júdásfa az Év fája

év fája 2020 júdásfa Mélykút

Online szavazáson 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte idén az Év fája címet – közölte a versenyt meghirdető Ökotárs Alapítvány. 2020-ban a Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.


Az Év fája címmel kitüntetett mélykúti júdásfát valószínűleg a Vajdaságból érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években. Érdekesség, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút mértani középpontján helyezkedik el.
Az alapítvány az Év fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. Az Ökotárs versenyén idén 38 jelölt indult, a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. Ezek közül a közönség július 1. és október 1. között online szavazással választotta ki kedvencét.

Előző Év Fája


Korábban is írtunk már a különböző nyertes fákról, tavaly például a pécsi mandulafa volt az Év Fája. De kisebb települések is előtérbe kerültek, például 2016-ban Bátaszék és a tölgy.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×