Dark Mode On / Off

Fahéj: amit tudni érdemes róla

fahéj: amit tudni érdemes róla videóval

A fahéj évezredek óta megbecsült fűszer, az ókorban is már ismerték gyógyító hatását, emellett a modern kori aromaterápiában is fontos szerepe van. Mit érdemes tudni a fahéjról és hogyan készül? Összeszedtünk pár érdekességet #5tipp rovatunkban!

Még mielőtt megnéznénk, hogyan is készül a fahéj hozunk pár értékes gondolatot, miért is tudott ennyire bekúszni a mindennapjainkba a fahéj használata. Talán ez az egyik olyan fűszer a só és bors mellett, ami minden konyhában ott van.

Honnan származik a fahéj?

Már az ókorban is rendkívül keresett volt, ígyIndiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják már a fahéjat. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát, ami még misztikusabbá tette magát a fűszert. Az efféle „hírek” alapján írta le Plinius is, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. A rómaiak elsősorban gyógyszerként alkalmazták, a lélek egyensúlyának visszaállítására.

Mivel egy drága fűszerről volt szó, így először a 15. században került hazánkba is, elsősorban a nemesek konyhájába. A fahéj kereskedelmi monopóliumáért ugyanúgy harcokat vívtak anno, mint a dohány, só, arany vagy más értékes kincsek és nyersanyagok esetében már ismerjük.

Magellán címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette, miután magas kitüntetést kapott az un. Fűszer-szigetekről való visszatérése után. Hajóiból csak egy ért vissza, ezek az utak nagy emberáldozatokat követeltek.

Ismert és gyakori fűszer lett a fahéj!

Az évek során már bárki számára elérhető fűszer lett, sőt még illóolaját is könnyen megvehetjük. A téli időszak egyik legjellegzetesebb illata, belekerült mézeskalácsok fűszerkeverékeibe, de otthoni illatosításra is gyakran alkalmazzuk. De miért lett olyan érdekes, hogy pont a karácsonyi nagy lakomák idejére fészkelte be magát ez a kedvelt fűszer?

TUDTAD? A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.

Fahéj az aromaterápiában

A fahéj fájának leveleiből nyert illóolajat az illatszeriparban és szájápolószerek készítésére is használják. Emellett jótékony a szerveztre diffúzorból való párologtatásnál is.

Meghűlés esetén gyulladásgátló szerként ajánlják.

Antimikrobális, csíraölő, légúti megbetegedéseknél és megelőzésre: 2-3 csepp ánizs, 3-4 csepp eukaliptusz, 3-4 csepp menta,  4-5 csepp bergamot, 2-3 csepp szantálfa és 1-2 csepp fahéj. Legyengült, depressziós állapotok esetén hangulatjavító, továbbá roboráló hatású készítmények összetevőjeként is felhasználják. (A szantálfa a receptből akár el is hagyható.)

Hogyan készül a fahéj?

A Youtube kincseket rejt a témában, úgyhogy most egy angol nyelvű videót hoztunk el a fahéj készítéséről.

Bár a videó angol nyelvű, a jobb alsó sarokban bekapcsolható a magyar felirat is

HA KEDVET KAPTÁL AZ ILLÓOLAJOKHOZ, AKKOR RENDELD MEG MÉG MA!

[ays_poll id=”10″]

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×