Dark Mode On / Off

5 tipp: Neem fa és a neem olaj

neem olaj és a neem fa neemazal

A Neem olaj egy rendkívül hasznos olaj a kertben is és a házipatikában is, így most az olajat adó fáról is hozunk 5 hasznos tippet!

Vannak olajok, melyeknek különleges nevük van és sokszor nem is tudni miből készül, mely növény adja hozzá termését, levelét vagy épp gyökerét. Így van ez a neem esetében is, ami nem elírás, bizony két e-vel írjuk a Neem fát és annak olaját is. Az egyik legismertebb bio növényvédőszer alapja is a Neem olaj, vagyis a NeemAzal szer is innen származik.

A Neem fa (Azadirachta indica)

A neem egy kétszikű fa, mely akár 200 évig is élhet. A trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, lomberdőkben vagy őserdőkben jellemző előfordulása, de őshazája Dél-Ázsia, India és Burma. Termesztése ma már egyre nagyobb területeken zajlik, hiszen hamar felismerték jótékony hatását olajának és rendkívül széles felhasználási körét.

Mivel a neem egy fásszárú örökzöld növény, törzse egyenes, hengeres, így a faipar is elkezdte használni. A fa általában 15-20 m magas, de akár 35-40 m magasra is megnőhet, törzse 30-80 cm átmérőjű. Viszonylag gyors növekedésűnek számít, bár energiaerdőknek még nem ültetik.

Termése hengeres alakú vagy ovális alakú csonthéjas, élénkzöld színű.

Mit tartalmaz a neem olaj?

Hatóanyagai igen széles spektrumon mozognak: a flavonoidok, triterpén-származékok, karotinoidok, szerves savak, ásványi anyagok találhatók meg bennük. Legfontosabb vegyületének az azadirachtint tekintik, ami sok készítménynek (pl. rovarok elleni növényvédőszernek) is a hatóanyaga. Kertészetünkben is előszeretettel használjuk a 100% tisztaságú neem olajat, hosszú évek óta teszteljük, elsősorban levéltetvek ellen.

Számos gyógyhatásai között a leglényegesebbeket se felejtsük el és itt jön a felhasználásának 5 tippje.

5 TIPP:

  1. Lázcsillapító hatású,
  2. fertőtlenítő, bőr- és vértisztító hatású,
  3. fogamzásgátló hatást is tulajdonítanak neki (de kizárólag a gyógyszerkönyvi minőségű olajok használhatók humángyógyászatra.
  4. Állatokon rovarélősködők ellen, és féregtelenítésre is használják.
  5. A neem-kivonatok az ökológiai(bio)-gazdálkodásban is engedélyezett növényvédő szerek, melyeket rovar-, fonálféreg kártétel valamint baktériumos-, vírusos és gombás betegségek ellen is használnak. A fentebb már említett levéltetvek elleni hatása rendkívül jónak bizonyult saját kertészetünkben is, a többi hatás még tesztelés alatt van, amikor a tiszta neem-olajat vetettük be és nem a hivatalosan is engedélyezett NeemAzalt, bár összetevőkben nincs eltérés a két szer között.

Amit még érdemes tudni róla

A levél: antimikrobiális, antioxidáns, bőrtápláló, bőrnyugtató, fekélyellenes. Bőrfertőtlenítő és gyulladt bőr ápolására alkalmas összetételekben, sebgyógyulást elősegítő készítményekben, valamint fog- és szájápoló készítmények hatóanyagaként

A termések és a magvak: féreghajtók, illetve a rovarok szaporodási ciklusára kedvezőtlenül hatók.

A magolaj: antibakteriális, gyulladás- és fájdalomcsillapító. Reumás ízületi gyulladás, zúzódás és rándulás, külsőleg sejtregeneráló, bőrtápláló, bőr vízmegtartó képességét és rugalmasságát fokozó kozmetikai készítmények alkotórészeként

A kéreg: fertőtlenítő, összehúzó és tonizáló hatású. Elsőrendű és hagyományosan alkalmazott fogápolószer — fogkrémek- és szájápolószerek fontos összetevőjeként

ÉRDEKESSÉG MÉG: Az indiaiak szent növénye, rengeteg alkalmazása ismert a népi gyógyászatban.

[ays_poll id=”10″]

A TERMÉKET ITT ÉRED EL:

KÉRDÉSED VAN ILLÓOLAJOKKAL KAPCSOLATBAN? ILLÓOLAJOS CSEVEGŐ ZÁRT CSOPORTUNK VÁR SZERETETTEL!

Fotó forrás: Wikipedia

Szakmai források: Magyar Gyógyszerkönyv, Házipatika.com, BME

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×