Dark Mode On / Off

Szeptember a kertben

Az ősz minden évben egy izgalmas időszak, mert a betakarítás elkezd összetorlódni és egyre több egyszerre beérő termés van. Mondatni nagy hajrá van a kertben, mert ami eddig csak éregetett, az most nagy ütemben elkezd beérni sokszor nagy feladatok elé állítva a Manufaktúra üzemének konyháját.

Különböző chilifajták érnek egyidőben

A tápanyag-utánpótlásra ilyenkor is nagy gondot kell fordítani, hogy az érést segítsék, mert az éjjeli alacsonyabb hőmérséklet és a nappali még egyenlőre meleg, akár kánikulaszerű nem kedvez a paprikák és chilik érésének ugyanúgy, ahogy a paradicsoménak sem. A jó hír az, hogy mindegyik zöldségféle az előbb felsoroltból képes “utánérni”, így nem gond, ha netán féléretten szeded le, be fog érni a ládában is.

A gyep

A gyepet elkezdhetjük felkészíteni a télre, vagyis egy nyár végi karbantartás, ápolási munka esedékes. Gereblyézd alaposan fel, egy nyárzáró tápanyag-utánpótlást is meghálál alapos beöntözéssel. Ez főleg akkor lesz fontos, ha a nyári légköri aszályban nem tudtad megfelelően öntözni és foltokban kiszáradni látszik. Ilyenkor a hűvösebb időben felül lehet vetni még és javítani az ilyen hiányosságokat.

Dísznövények magfogása

Rengeteg dísznövény hoz ilyenkor már magot, melyet megfogva a következő évben el tudunk vetni. A pillangóvirág, a bíbor kasvirág vagy a szalmarózsa is az egyik ilyen kedvenc évről-évre vethető dísznövényünk. A kokárdavirág, büdöske vagy akár a kapor is már megszedhető, alapos szárítás után a magokat jó,l záródó befőttes üvegbe tesszük és sötét, hűvös helyen tároljuk.

Fűszernövények jövőre idei magból?

A bazsalikomot most már hagyjuk magba menni, nem kell aggódni miatta, hogy már a levelei nem feltétlen szedhetőek. A bazsalikom, kapor, kömény, ánizs, petrezselyem, sárgarépa nagyon jó vetőmagot tud nevelni, így ezeket a zöldség és fűszernövényeket magban hagyjuk, beérleljük és megszedjük késő ősszel. Ugyanígy az utolsó uborkákat, a legszebb paprikákat a töveken hagyjuk és magfogás céljából vigyázunk rá, hogy jövőre legyen mit vetni.

Átoktüske ( CENCHRUS PAUCIFLORUS )

Gyomokkal küzdés ősszel is

Arra érdemes odafigyelni, hogy bizonyos gyomok már beérlelték a következő évre szánt magkészletüket és sok belőlük a 25 évig csíraképességgel szinte leküzdhetetlen. Ezeket a növényeket gyomlálás után véletlenül se a komposztra tegyük, hanem vagy kukába vagy száradás után (!!!) égessük el egy grillezés során vagy kemencében, amikor felfűtjük a kemencét. Mindig várjuk meg a gyomkupac teljes száradását, hogy ne órákig füstöljünk vele, hanem pillanatok alatt el tudjon égni!

Az ilyen ravasz gyomok mellett a tarack kihúzott gyökereit sem érdemes a komposztra tenni, mert a tarackgyökerek könnyen legyökeresednek és újrahajtanak, ami nem csak visszakerülhet a veteménybe a komposzt kiszórása után, de a komposztkezelést is nehezíti, hiszen körbehálózzák az egész kupacot majd és szinte lehetetlen lesz átpakolni. Márpedig a jó komposztot időnként át kell pakolni, meg kell forgatni.

Gyökérzöldségeket a száraz homokba

Ha túl sok (létezik ilyen?) gyökérzöldséget termeltünk a kiskertben, akkor száraz homokba téve a pincében hónapokig eltárolhatóak. Ilyen a zeller, sárgarépa, fehérrépa, cékla is, hogy csak párat említsünk. A fermentálás is kiváló módszer a zöldségek télire való eltevésében, mely ráadásul egészségünk védelmét is szolgálja.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×