Dark Mode On / Off

Még nem késő begyűjteni!

A téli időszakra való tüzelőanyag összegyűjtésére még bőven van időd!

A téli időszak a fűtési szezont is jelenti, ami sokak számára igencsak fejtörést okoz, mert a lakás melegen tartása drágának bizonyul. De mi van akkor, ha tudunk olcsóbb megoldást?

Jó hírünk van azoknak, akiknek fatüzelésű kandallójuk, kemencéjük, kályhájuk van!

Miután a Kertportál Major sem most kezdte a fával való fűtést, így rengeteg lehetőséget számba vetünk már az idők során, hogyan minimalizálható a téli fűtésszezon. Egy 100 nm-es egyszintes, jó szigeteléssel ellátott családi házra nálunk a faanyag mennyisége nagyjából 40 mázsára jön ki.

Ez természetesen a saját számításunk, háztól függően és hőmérséklet igénytől függően családonként változik. Mi az átlagos 18-20 °C-hoz igazodunk, és abban számolunk.

A tavalyi évben már olvashattátok a cikkünket, hogy találtunk egy olcsó alternatívát a fára: a háncs. Itt ne a fenyőkéregre gondoljatok, ami a díszkertben van, hanem a fatelepeket kapható háncsra, mely a fák darabolásakor és az oszlopkészítéskor keletkező melléktermék. A telepeken többnyire halomba áll, és nem tudják mit kezdjenek vele, így ipartelepeknek értékesítik nagy tételben fatüzelésű kazánokhoz – szinte fillérekért! Így jutottunk el mi is kedvenc fatelepünkre, ahonnan nagyon jutányos áron kaptuk meg az akácháncsot, ami télire tökéletes tüzelő és alágyújtós is. Ugyan viszonylag szemetel, ezért a járulékos munka vele több – itt a lakás takarítására gondolok, de olcsó megoldás a meleg előcsalogatására.

A szintén munkával járó, de annál jobb fűtőértékű fűtőanyag a gyümölcsösökből és a szőlőkből származó faanyag. Azoknak, akik olyan településeken élnek, ahol van mezőgazdasági termelés, ott lehetősége van a környéki gazdákkal felvenni a kapcsolatot és sokszor szerencsével is jár, hiszen az ültetvények kivágásával rengeteg “felesleges” faanyag keletkezik. Ezeket csak utánfutóra kell rakni – természetesen a gazdával előre egyeztetés után – és máris mehet a téli tüzelőnek. Aprítani kell és kész is. Általában ezeket a faanyagokat ingyen meg lehet kapni, mert az ilyen faanyag elszállítása sok pénzbe kerül a gazdának, így mindenki jól jár.

Hogyan lehet ilyen faanyaghoz hozzájutni? Adj fel hírdetést, hogy elszállítanál feleslegessé vált faanyagot! Nagyon sok családi házban van olyan faanyag, amit nem tudnak felhasználni, de mivel gázzal fűtenek, így számukra értéktelen. Ne félj ilyen jellegű hirdetéseket feladni, hiszen ezzel mindenki jól jár! Te faanyagot kapsz a fűtéshez, más megszabadul a tárolandó fától!

Ha nem tudod hol hidesd meg ingyen a faanyaggyűjtésed, akkor jó hírünk van: oszd meg facebook oldalunkon keresési szándékod és keresd meg rajtunk keresztül a téli tüzelődet! Ingyen!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×