Dark Mode On / Off

Fermentálás: Divathóbort vagy egészség?

Talán még páran emlékszünk az igazi savanyú káposztára, ami elsősorban a piacokon volt kapható, hordóból és nem egy gyorserjesztésű, benzoáttól szagló dolog volt, hanem a valódi fermentált savanyú káposzta. Drága anyósomék még nagy nejlonzsákokban fermentáltak, ma már ők is felhagytak vele, pedig az igazi savanyú káposzta csakis a lassú erjesztésnek köszönhetően volt az igazi.

A fermentálás jótékony a szervezetre

A fermentáció az, amikor a táplálékot enzimek és mikroorganizmusok alakítanak át más, kémiailag egyszerűbb vegyületté, mely a szervezet számára könnyebben emészthető és hasznosítható. Fermentált étel nagyon leegyszerűsítve nem más, mint az táplálék és a baktériumok, enzimek sokasága. Elsősorban laktobacillusok, mert tejsavas erjedés jön létre a fermentálás során.

A rothadás és a fermentálás viszont nem ugyanaz, más-más baktérium törzsek vesznek benne részt, míg a fermentálás egészséges a szervezet számára, addig a rothadással lebomlott táplálék káros a szervezetünkre.

A fermentált ételeket “előemésztett” ételeknek is értelmezhetjük. A legtöbb fermentált élelmiszerben olyan vitaminok és egyéb, a szervezet tökéletes működéséhez nagyban hozzájáruló anyag is keletkezik, amely bizonyos területen segíti az egész szervezet, vagy egyes szervek munkáját.  Mivel a fermentálás során bizonyos alkotóelemek lebomlanak és új összetételek is megjelennek az élelmiszerben, így sok ételallergiásnak is megoldást nyújthat.

Ha bővebb információkra vagy kíváncsi a fermentáláshoz, akkor például a Fermentor Blog is segítségedre lehet ebben. Rengeteg jó receptet lehet már találni náluk, melyekkel garantált a sikered.

A fermentált ételek azoknak is kiváló, akiknek a bélbolyhokat regenerálni kell. Mivel szinte minden betegség a belekből indul ki – és a kutatások szerint a lelki betegségek nagy része is, így az egészséges bélflóra fontos a szervezet számára. Itt találhatóak a vitamintermelő bacik is, így a fermentálással a szervezet saját vitaminkészletének helyreállításában is nagyon sokat tehetünk.

(Fotó: Pexels)

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×