Dark Mode On / Off

Piacra járni menő: a valódi őstermelő

piacrajárnimenő - valódi őstermelő

Milyen a valódi őstermelő ? Vagy érezted magad már átverve, amikor a nagybaniról a holland zöldséget árulta az őstermelőnek feltüntetett piaci árus? Ennek jártunk utána, miről ismered fel a valódi őstermelőt.

Már az elején leszögezhetjük, hogy nehéz helyzetben vagy, mert a valódi őstermelőt viszonylag nehéz megkülönböztetni az ál-őstermelőtől. Nem benned van a hiba, hanem már a rendszerben és a megtévesztés legmagasabb fokában.

Ki ne járt volna már úgy, hogy megsajnált egy kedves idős asszonyt a piacon, akitől vásárolt, majd kiderült idővel, hogy a fia lelkesen hordja neki a portékát a nagybaniról. Ebbe mi is beleestünk már és nem vagyunk ezzel egyedül.

Volt egy kedves bosnyák téri idős néni, akihez évekig jártunk, még a történetét is ismertük: Galgahévízen termel kis kertjében és hozza fel onnan a fia őt a pár kosár zöldséggel. Majd egyszer csak becsúszott a hiba. Na nem banánt árult, hanem a spanyol burgonyát, amit nem szedett ki a lezárt raschell-hálós zsákból, csak kirakta egyik vásárlásnál a pultra, hogy “Aranyom, ebben sokkal szebbek vannak.” És tényleg. Azt hiszem akkor vásároltunk mi is ott utoljára.

Hogyan ismered fel a valódi őstermelő gazdát?

Ezek után a kérdés nagyon is jogos, jól sejtjük? Sokszor még a viselkedés is elég eredeti és hihető, jól betanult szövegekkel állunk szemben vásárlóként. A dolgunk nem könnyű. De ezért van az, hogy tanuljunk meg jól kérdezni.

Mivel kívácsi személyiségek vagyunk sokan, nem baj az, ha a termékről, terményről, gazdaságról kérdezünk. Szerencsére sok olyan metakommunikációs ismertetőjegy van, ami hamar elárulja az igazat.

Ha valaki valóban termel, akkor nem az a fontos megfigyelni való, vajon koszos-e a keze vagy a körme alatt látszik-e a földmaradék. A mai őstermelői réteg fiatalodik és egyre igényesebb, ha lehet ezt mondani. Ha csak körbenézünk pár kisebb piacon (Czakó termelői Piac, Római Parti Piac, Pancs Piac és még sorolhatnánk), akkor ott maga a termelők is adnak a megjelenésükre. Nem ez lesz az a dolog, amivel hamar lelepleződnek, mert ma már az igényesség és a megjelenés fontos része az értékesítésnek. Még őstermelői szinten is a fiatalabb generációnál.

Viszont ha elkezdünk beszélgetni a termelővel, akkor maga a kommunikációja is sokat elárul. Egy igazi őstermelő, aki a maga portékáját árusítja, akár litániákat tud órákig zengeni egy zellerről is, mert ismeri a vetőmagtól egészen a piaci asztaláig az egész növény létrejöttét. Erre egy ál-őstermelő aligha lesz igazán képes és sokszor még zavarja is őket a sok kérdezősködés.

A valódi őstermelő, mint olyan egy sajátos életformában él. Míg a kereskedő csak megveszi és eladja a portékáját, addig a valódi őstermelő együtt él a terméssel, aggódik érte, aggódik az időjárásért. Van a pultján elsőosztályú zöldség, de még másod- és akár harmadosztályú is (ez utóbbi max akkor ha nem adja a haszonállatainak). Mert a mezőgazdaságban többnyire nehéz tökéletesen makulátlan termést létrehozni, főleg vegyszermentesen.

Nincs mindenből végtelen mennyisége a valódi őstermelőnek

Jellegzetes dolog az is, hogy sokszor csak szezonálisan van egy-egy zöldség vagy gyümölcs. Ez a természet rendje és nincs egy ilyen esetben utánpótlás. Nyilván lehetne, ha meg akarná tenni, mert a szabad kereskedelemben bármi beszerezhető, de a valódi őstermelő tudja, hogy minden szezonális és ezt a vevőinek is jelzi, hogy most van, de később nem lesz. Ez teljesen normális.

Valódi őstermelői piacra járni tényleg menő!

Ha el akarod kerülni a karácsonyi tolongást, akkor a piac jó alternatíva lehet erre. Emellett a hazai, belpiaci gazdaságot erősíted, ha piacon vásárolsz. Az, hogy magyar terméket vásárolunk, nemcsak magunknak és környezetünknek teszünk jót, de valóban egy stabil gazdasági pontja leszünk a rendszernek.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×