Dark Mode On / Off

Melyik illóolaj mire jó?

melyik illóolaj mire jó

Gyakori kérdés, hogy melyik illóolaj mire jó? De a kérdésre bonyolultabb a válasz, mint gondolnánk, mert mélyebb tudást igényel pár apró tippnél. Amikor aromaterápiáról vagy illóolajokról beszélünk, akkor a hatóanyagok ismerete is szükséges lesz.

Drogok és az illóolaj

A szakmában azon növényi részeket, melyekből a hatóanyagokat kivonják, mint értékes részek, drogoknak nevezzük. Így van levéldrog, gyökérdrog, stb és ne keverjük össze a drog fogalmát a különböző illegális droggal. A szakma a növényi részeket nevezi ennek, ha le akarom magát a fogalmat egyszerűsíteni.

A drog fogalma sokkal régebbre nyúlik vissza, mint a mai köznyelv által ismert drog fogalma. Eredetileg a gyógyítással, gyógynövényekkel van összefüggésben. Évszázadok óta ezzel a kifejezéssel jelölik a gyógynövények gyógyászati célból begyűjtött és szárítással tartósított hatóanyag-tartalmú részeit (mag, termés, virág, levél, gyökér, gyökértörzs, gumó, hagyma), illetve a gyógyításra felhasználható állati szervek egyes részeit. A drogot a szakirodalom latinul nevezi meg, ami általában két részből áll: a drogot szolgáltató gyógynövény és a felhasznált növényi rész nevéből.

Tehát amikor egy gyógynövény tasakján azt olvasod például, hogy Rose damascus flos, az a damaszkuszi rózsa virágját, mint a növény drogját jelöli. Ebből vonják majd ki a rózsa olajat, mint számunkra is érdekes illóolajat.

Aromaterápia, mit is jelent?

Amikor meghallod, hogy aromaterápia, akkor elsősoran az illóolajokkal való gyógyítás jut eszedbe. De maga az aromaterápia ennél sokkal mélyebb tudományág és itt jön a kérdés is: Melyik illóolaj mire jó?

Az illóolajak hatása sokrétű. Lehet belégzés útján kezelni velük, de lehet akár bőrre kenve is felhasználni. Amikor egy szakember eldönti, hogy milyen illóolajat alkalmazzon egy-egy kezelésnél, akkor a hatóanyagok ismerete az, ami támpontot ad neki a felhasználhatóságban.

Gyógyászati célra a gyógyszerkönyvi minőségű illóolajakat lehet használni.

Illóolajokat már az ősi kultúrákban is alkalmaztak előszeretettel. A gyógyítás mellett, kozmetikai és vallási célokra is használták.

A híres arab orvos, Avicenna feljegyzései is arról tanúskodnak, hogy már a 10. században ismert és kidolgozott volt a növényi hatóanyagok kivonásának technikája, bár egyes források szerint ilyesmit már jóval korábban is végeztek. Papírtekercsek bizonyítják, hogy az egyiptomi papoknak is nagy tudás volt etéren birtokukba és a Napistenük tiszteletére is használtak növényekből kivont természetes illatokat, parfümöket a fáraók.

Az első sebgyógyítás legyejzése

Az aromaterápia kifejezést először a francia vegyész René-Maurice Gattefossé használta könyvében, amely 1937-ben jelent meg.

Miután egy parfümgyári robbanás során súlyosan megsérült a karja, Gattefossé az éppen kéznél lévő levendulaolajjal kenegette a sebet. Az égés helye nem fertőződött el, és a seb hegek nélkül begyógyult. Hogy tudatosan ezt az olajat választotta, vagy a véletlen műve volt, erre vonatkozóan nem találtam még magyarázatot, de mindenesetre ezzel indult el Európában maga az aromaterápia. Gattefossé így lett a modern kori aromaterápia megalkotója, figyelme is az illóolajok felé irányult utána.

Az 1980-as évektől szerte a világon elterjedt az aromaterápia és már egyre népszerűbb kezelési mód lett.

A leggyakoribb felhasználása az illóolajoknak

Amikor valaki az illóolajokkal találkozik, akkor először a lélekre gyakorolt hatása kelti fel érdeklődését. Mivel az illóolajoknak nagy szerepe van a hangulatunkban vagy azok befolyásolásában, nem véletlen lettek a parfümök is ennyire népszerűek.

Egyes olajok ellazítanak, mások segítik a koncentrációt vagy épp jókedvre derítenek. Egyeseket kifejezetten szorongásra ajánlják. A hatóanyag viszont az, ami megmondja, mit mire érdemes használni.

Ugyanakkor Az aromaterápiával foglalkozók úgy vélik, hogy egyes illóolajok hatásosan kezelik az egyes bakteriális, vírusos, gombás megbetegedéseket, jók az égési sérülésekre, légzési nehézségekre vagy épp magas vérnyomásra.

Természetesen először egy jó diagnózisra van szükség ahhoz, hogy megfelelő illóolajos kezelést lehessen adni, így mindig fontos, hogy egy szakorvos látleletet vegyen, mielőtt bármi kezelésbe belekezdünk, akár önfejűen. Mivel az illóolajok is hatóanyagok, akárcsak a gyógyszerek, mindennek megvan a maga helye és szerepe, adagolása és háttérismereti fontossága.

Gondoljunk csak bele a különböző allergiákra, hogy csak egyet említsünk a figyelembe veendő mellékhatásokról.

Nézzünk pár példát, milyen hatásokat tulajdonítanak az egyes illóolajoknak!

Mielőtt végigmennénk a leggyakoribb illóolajokon, fontos megjegyezni, hogy ilyen irányú kezelésre mindig 100%-os tisztaságú, természetes illóolajakat használjunk, melyek megfelelnek a gyógyszerkönyvi minőségnek.

Orvosi levendula: az egyik legismertebb és legnépszerűbb illóolaj. A tiszta illóolaj viszonylag drágább árkategória.
Hatása: Fejfájás, depresszió, nyugtalanság, álmatlanság, stressz és feszült idegállapot kezelésére alkalmazható. Izomhúzódás, rándulás, menstruációs görcsök esetén fájdalomcsillapító hatású. Enyhíti a hányingert és alkalmazható bőrsérülések, vágások, csípések, égések kezelésére.

Borsmenta: szintén az egyik legismertebb illóolaj.
Hatása: emésztési panaszok, a hányinger és a fejfájás hatásos ellenszere, izomfájdalmak, hörghurut, arcüreg-gyulladás és utazás közbeni rosszullét esetén is hatásos. Ezt az olajat csak mértékkel alkalmazzuk és 3 éven aluli gyermeknél ne használjuk.

Teafa: most a koronavírus megérkezése óta az egyik legkelendőbb illóolaj minden márkából.
Hatása: Hatásos légúti megbetegedések, nátha, influenza, mandulagyulladás, hörghurut, arcüreg-gyulladás esetén. Kozmetikumokba téve, a bőrproblémák, mint a pattanások, tályogok, égési sérülések is jobban gyógyulnak tőle. Használható a nőgyógyászati gombás fertőzések, a hüvelygyulladás és a hugyúti fertőzések kezelésére. (Újra felhívjuk a figyelmet, hogy minden esetben orvosi konzultálásra van szükség használat előtt!)

Kakukkfű: akárcsak a kakukkfű szirup, nagyon kedvelt illóolajként is. Fűszernövény, melyet az aromaterápiában is alkalmaznak a felső légúti fertőzések és a köhögés kezelésére. Ezen kívül a bőrt érintő fertőzések, ízületi fájdalmak, fertőzés okozta hasmenés és felfúvódás esetén nyújt segítséget. Terhesség és magas vérnyomás esetén használata kerülendő.

Tehát ha meg akarjuk tudni, hogy melyik illóolaj mire jó, akkor mindig kérjük ki hozzáértő szakmai tanácsát és ne felejtsük el, hogy előtte kell egy jó orvosi diagnózis, hogy valójában mire van szükségünk és milyen betegséggel állunk szemben.

[ays_poll id=”10″]

Fotó: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×