Dark Mode On / Off

5 tipp, hogy elkerüld a karácsonyi tolongást

Karácsonykor mindenki rohan, tülekedik és kapkod, így gyakran beleesik abba a hibába, hogy feleslegesen túlvásárolja magát, megfőzi a 25. karácsonyi ételt a menühöz, majd mire a Szenteste elérkezik, kimerülten és ingerülten összezuhan és már elege lesz az egészből, pedig még el sem kezdődött az egész ünnep.

Évek óta próbálunk egyre tudatosabban karácsonyozni. Nem vallási okokból elsősorban, hanem tényleg megélni az ünneplés, pihenés és a szeretet pillanatait, ahogy ezt az év minden más szakában is tesszük, de a karácsony mindig is egy külön eset volt.

Mi így kerüljük el a karácsonyi dilit, mely ötleteket most Veled is megosztok:

Nem shoppingoljuk szét magunkat!

Mindenki olyan ajándékot kap, aminek várhatóan örül is, de nem az összeg a lényeg sosem, hanem az, hogy valóban értelmes legyen. Nálunk nincs a fa alatt 25. testápolós ajándékdoboz csak azért, mert “nem volt már más a multi polcain”. Okosan vásárolunk és szem előtt tartjuk a használati értéket is.

Nem tolongunk az utolsó időszakban a bevásárolóközpontokban!

Amit lehet webáruházakon keresztül rendelünk még akkor is, ha plusz postaköltséget is kell fizetni. A parkolókeresés, a tömegben lassan evickélés, a pénztárnál sorban állás mind olyan felesleges időtöltés, ami sokkal többe kerül, mint maga a postaköltség. Gondolj csak bele mennyi üzemanyagot pöfögsz szét a dugóban ácsorgás során és sokszor mennyi időd megy el a vásárlással. Ha mindezt óradíjban kellene számolnod, akkor nagyságrendekkel többe kerülne, mint ha online rendelnél meg valamit. Ugyanakkor ezt az időt eltöltheted egy hangulatos karácsonyi vásárban is forralt bort kortyolgatva és térzenét hallgatva is, ha épp nem az otthoni kandallóban ropogó tüzet néznéd. Mennyivel kellemesebb igaz?

Időben elkezdünk mindent beszerezni!

Ahogy közelednek az ünnepek a dió, a citrusfélék és sok olyan élelmiszer (hús is!) drágább lesz, mely a klasszikus karácsonyi menü részét képezi. Míg egyik héten még 2000 Ft-ért lehetett tört dióbelet kapni a piacokon, addig ma már ugyanezt 4000 Ft-ért tudod megvenni. Így, ha időben elkezded a tárolható alapanyagokat megvenni, akkor akár még spórolhatsz is!

Vásárolj hazait!

Biztos unásig hallottad már ezt, de egy hazai gyártású, akár kismanufaktúrális terméknél a gyártót közvetlenül támogatod amellett, hogy sokkal egyedibbet is tudsz találni ajándéknak az ipari termékek megszokott egyhangúsága mellett legyen az akár kerámiatermék, termelői lekvár vagy épp kertészdoboz.

Keress hangulatos kispiacokat

A kisebb gasztropiacoknak megvan a maga feelingje. Nemcsak azért, mert #piacrajárnimenő, hanem mert mindig kincsekre lehet bukkanni. Országszerte szuper kispiacok vannak, ahol a tömeget is elkerülök, mégis minőségi és kisüzemi, manufaktúrális termékekre bukkanhatsz.

És még egy tipp:

A termelői piacokon elkerülheted azokat a kellemetlenségeket is, hogy minőségileg gyengébb élelmiszert vegyél. Többször jártunk már úgy, hogy kifogtunk a szilveszteri vásárláskor silány minőségű virslit, vagy húsvétkor sonkát. Ilyen mindig a multiláncoknál fordult elő, mert ott a tömegrendeléseken van a hangsúly ebben az időszakban és könnyebben csúszhat be ilyen hibás tétel. Egy piacon viszont sokszor fel kell iratkozni a kolbászra, virslire, ünnepi húsmennyiségekre, ami azért is jó, mert csak annyit gyártanak a termelők, amit kapacitásban és a minőséget tartva tudnak, így az ünnepi asztalra is magas minőségű ételeket tudsz főzni.

Borítókép: Pexels/GarySpears

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×