Méhek és aranyuk

Akácméz: legismertebb és legkedveltebb mézfajta. Hazánk kiemelkedő akác mézterméssel büszkélkedik, mind mennyiség, mind minőség szempontjából. Sok színárnyalata létezik a víztisztától a világossárgáig. Aromája kevésbé kifejezett jellegű, nehezen és lassan kristályosodik.

Hársméz: Magyarországon szintén nagyon kedvelt méz. Színe zöldessárga, gyakran világos borostyánszínű. Aromája, illata a virágzó hársra emlékeztet, íze édes, néha kesernyés utóízzel. Könnyen és finomszemcsésen kristályosodik.

Repceméz: tavasszal az első gyűjthető méz. Savtartalma alacsony ezért gyomrukra érzékenyeknek ajánlott. Színe a csaknem színtelentől a sárgán át a világosbarnáig. Aromája a virágzó repcére emlékeztet, íze kissé kesernyés. Nagyon gyorsan finoman kristályosodik.

Napraforgóméz: nyár végén gyűjthető méz. Színe aranysárga, narancssárga, sárgásbarna lehet.
Aroma, íz szempontjából az egyik legjellegzetesebb mézíz, meglehetősen pikáns szinte csípős. Igen gyorsan és durván kristályosodik.

Vegyes virágmézek: a dömpingszerűen virágzó növények virágzása előtt, után és között gyűjtött méz. Amiben számos növény nektárja, virágpora, íze, zamata illata benne van, éppen ezért nagyon tartalmas és igen aromás méz. Sajnos kicsit talán lenézett mézfajta, mert “vegyes”. Pedig igen érdekes ízzel és beltartalmi adottságokkal rendelkezik. Kristályosodása az eredetétől függ.
Ezek a legfontosabb hazai mézfajták. Azonban rengeteg féle mézet állítanak elő hazánk méhészei. Így például: zsálya, levendula, medvehagyma, szelídgeszetenye, édesharmat, gyermekláncfű, édeskömény.