Dark Mode On / Off

Modern lakások szobanövényei

zamioculcas - modern lakások szobanövényei

Az örök páfránydivat…

Az egyik legismertebb páfrány a szobapáfrány (Nephrolepis exaltata). Örökzöld, ívesen lehajló leveleivel rusztikus hatást kelt még a legmodernebb lakásokban is. Többnyire nagyobb terek díszítésére használjuk, mivel igen terebélyesre nő, ha jól érzi magát. Impozáns ámpolnanövény, ezért főleg oszlopokra helyezve mutat jól. Többnyire talajba neveljük, de vízkultúrára is alkalmas. Az olyan lakásokba ajánljuk, ahol egész évben meleg és pára van – ezért a fürdőszobák ideálisak a számára, ha ott el tudjuk helyezni az ablakba, vagy az ablakhoz közel.

Gondozása: Csakis lágy vízzel öntözzük, és a földlabda ne száradjon ki soha. Kézi permetezővel permetezhetjük is, ha a szoba nem elég párás a számára. Márciustól augusztusig tápoldatozhatjuk is.

A rengeteg növénynemesítésnek hála, ma már számos fajtával találkozhatunk a kereskedésekben. A legklasszikusabb továbbra is a N. exaltata és ennek fajtái. A fajták egy része hullámos, fodros szélű vagy csavarodott levelekkel díszít. Szép fajtái például a ’Boston Zwerg” (kis termetű és felállú hajtású), vagy a ’Teddy Junior’ (hullámos levélszárnyak, jó ellenálló képesség). Másik két ismertebb fajta a ’Rooseveltii Plumosa’, mely nagy termetű és fodros levélszárnyakkal díszített, és a ’Bornstedt’ fajta, ami levelei többszörösen szárnyaltak, és a levélszárnyak lekerekített csúcsúak.

Egy másik faj a vesepáfrány (N. cordifolia). Levelei élénk világoszöldek, és a növény vékony ostorindákat nevel. Ennek a fajnak is van több fajtája, köztük a szárnyaltabb levelű a legkedveltebb.

Egy új divat…ZZ pálma…

Érdekes fantázianévvel emlegetik ezt a ’90-es évek végén megjelenő szobai dísznövényt. Ez a Zamioculcas zamiifolia, magyar nevén agglegény pálma, vagy Zz-pálma. Ez egy trópusi, évelő növény, mely Kelet-Afrikában őshonos. Modern világunkban egyre kevesebb időnk van a növényekre, ezért pont az ilyen fajokat szeretjük, amik viszonylag „igénytelenek”. A zamiokulkasz is jellegzetes túlélő, mert a fényszegény helyeket, naposabb szobákat egyaránt kedvelik. Közepes vízigényű, ezért egy hosszabb nyaralást is kibír akár locsolás nélkül. Egyedül a huzatra érzékeny, és levélhullással reagál rá.

Jellemző magassága 60 cm körüli. Szára nincs, levelei egyenesen a rizómából nőnek. Levelei fényes sötétzöldek. A levélnyél víztartó raktárként funkcionál, ezért kevésbé érzékeny a vízhiányra. Kifejezetten szárazságkedvelő, ezért nagyon keveset öntözzük! Torzsavirágzata van, de csak akkor virágzik, ha igazán jól érzi magát. Ehhez jó vízáteresztésű talaj, rendszeres öntözés és félárnyék kell. Nyáron tápoldatozhatjuk is, de csak mértékkel. Lassan fejlődő növény, és szűk cserépben érzi jól magát, ezért ha benőtte a cserepét sem kell megijednünk, csak akkor ültessük át, ha a gyökerei kilógnak a cserépből.

Ha a zamio mellett döntöttünk, akkor a legszebben egy bambuszkaspóban mutat. A bambusz színe kiemeli a növény sötétzöld és fényes leveleit.

Vissza a retróhoz….

Kedvelt retónövényünk a szanzavéria (Sansavieria trifasciata). A szanzavériák hosszú, keskeny levelei szép vonalrajzúak és nagyon előkelő hatásúak, ha a növényeket csoportosan, kissé kiemelt helyre állítjuk. Gyakori fajta a S. trifasciata ’Laurentii’, sárga csíkos levélszegélyekkel; a ’Craigii’, levelein több sárgásfehér hosszcsíkkal; a ’Hahnii’ a tölcsérrozettáival és ennek a sárgás változatával. A szanzavériát úgy öntözzük, hogy inkább kétszer kevés vizet adjunk, mint egyszer sokat! Akár az 1 métert is eléri, évelő, örökzöld agáveféle. A trópusokról származik, Afrikából. Eredeti élőhelyét figyelembe véve nálunk is a meleg és napos helyeket kedveli. Még télen is legalább 15 fokot igényel. Csak akkor öntözzük, ha a talaj felszíne megszáradt, télen alacsonyabb hőmérsékletű helységben még kevesebb vizet igényel. Ha minden tavasszal átültetjük, meghálálja a gondoskodást és erőteljes, szép leveleket hoz. Mivel erőteljes növekedésű ezért erős cserépbe ültessük, mert szétrepesztheti a cserepet!

Az egyik legújabb faja a szanzavériáknak a Sansavieria cylindrica. Érdekesen hengeres levelei egyvonalban állnak, akárcsak egy legyező.

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ még több tippért!

Borítófotó

OLVASS TOVÁBB:

Növényfürdetés tippek az élettel teli szobanövényekért

5 légtisztító szobanövény az egészséges otthonért

Kipusztíthatatlan szobanövények

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×