Dark Mode On / Off

Mandulafenyő (Pinus pinea) és érdekessége

Mandulafenyő - Klímaváltozás

A mandulafenyő (Pinus pinea) rokona az Európában hegyvidékeken gyakori Erdei fenyő (Pinus silvestris), ez hazánkban is őshonos. Dr. Véghelyi Klára írása

A Fekete fenyő (Pinus nigra) a Balkánon őshonos, de nálunk is telepítik. Észak-Amerikai faj a Simafenyő (Pinus strobus) hegyeinkben gyakori, az Alföld száraz éghejlatát nem szereti.

Hasonló fajok


A Banks fenyő (Pinus divaricata) szintén fagyálló, de jól tűri az alföldi homokot is.


Ami a mandulafenyőt illeti inkább a melegebb, mediterrán vidékeken díszlik. Fagyérzékeny.
Magas törzsön a gömbkorona átmérője 7-10 méter, a magassága 12-20 méter lehet. Nem biztos, hogy védelem nélkül kibírja a teleinket, mediterrán igényű.

Mandulafenyő: Egy kis rendszertan


Rend: Toboztermők (Pinales)
Család: Fenyőfélék (Pinaceae)
Nemzetség: Fenyő (Pinus)
Faj: Mandulafenyő (Pinus pinea)

Általános leírás: Nyitvatermő fa. Fásszárú növény. Levél, lombozat: Szélük ép, színük zöld. Örökzöld. Virágzata: toboz. Termése: hengeres alakú toboztermés. Angolul: pinon (kiejtése:penyo’n) Nut-pine tree vagyis mandula fenyő fa, a termése ehető.

Termesztése

Más Pinus fajokhoz hasonlóan magról szaporítható. Szinte bármilyen talajon megél, de üde talajon jobban fejlődik. Fagyérzékenysége miatt fiatalon – 3-4 éves koráig, vagyis az időskori levelek megjelenéséig – célszerű üveg vagy fólia alatt nevelni, és az után is érdemes fagyvédett helyre telepíteni. Üvegházi oltással (oldallapozással vagy oldalékezéssel) szaporítva könnyebben fagytűrővé tehetjük; megfelelő alany számára a feketefenyő és az erdeifenyő is.

kertportál podcast csatorna - hallgatni öröm

Érdekességek a mandulafenyő magjáról

Magja sok proteint, magnéziumot, foszfort, vasat, B1- és P-vitamint tartalmaz.

Észak-Afrikában hagyomány a mandulafenyős sütemény és a mandulafenyős mentatea. Az olasz pestónak alapanyaga, szívesen használják grillezett zöldségekhez (brokkolihoz, padlizsánhoz), valamint fehér- és vörös káposzta salátához, céklához.

Fája jól megmunkálható.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×