Dark Mode On / Off

Két kastély, melyet látnod kell hazánkban!

Nádasdy-kastély

Hazánkban számos izgalmas látnivaló akad. Két jelentős múltra visszatekintő várat mutatunk be, melyet ne hagyj ki semmiképp se!

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Fejér megyében, Székesfehérvártól nem messze található a Nádasdy-kastély. 1873-tól 1876-ig Tudor-stílusban épülő kastély a Nádasdy család székhelye volt. Az építész Linzbauer István és Hauszmann Alajos volt.

1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították a neogótikus épületet. Jelentős rekonstruáláson esett át. Az épületet 2021. augusztus 3-án adták át a nagyközönségnek, azóta látogatható. A kastély és a hozzá tartozó park, ma múzeumként funkcionál, de rendezvények, esküvők, kiállítások, bálok, zenei programok színhelye, kávézója, múzeumshopja és múzeumpedagógiai részlege is van.

Főbejárata homlokzatán a Nádasdy család festett címere található még ma is. Viszonylag modern kastélynak számít, hiszen bevezették akkoriban a vizet, a csatornázást is kialakították és a gázvilágítás, telefonvonal is adott volt. Külön templommal is rendelkezett. Illetve meglehetősen gazdag kép és könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetett.

Kép: Wikipédia-Civertan 
Nádasdladány, Nádasdy-kastély légi felvételen

Már csak azért is érdemes ellátogatni oda, mert több, mint 24 hektáros, növényritkaságokkal, famatuzsálemekkel is tarkított kert övezi, egy gyönyörű tóval. A parkban sétálva a múltban érezhetjük magunk egy kicsit, a hatalmas bükk, éger, juhar, platán, tiszafák, fűz, nyárfák alatt sétálva.

Kép Wikipédia: Civertan 

Thury-vár, Várpalota

Bakonyban, Veszprém megyében, Székesfehérvárhoz és Veszprémhez közel, Várpalotán található a mesés Thury-vár, pontosan a központjában. Várpalota jelképe. Az egyik legépebben megmaradt hazai várunk. 2011-ben újították fel és nyitották újra a nagyközönség előtt.

A nagy múltra tekintő várról IV. Béla király idejéből származnak írásos bizonyítékok. Építése a XIV. század elejére tehető, feltételezhetően valamikor 1326 után. A szabályos négyzet alakú, négy saroktornyos várkastély meglehetősen jól bírta az idő vasfogát, annak ellenére, hogy sok csata tanúja volt. Mégis szépséges, az országunkban egyedülálló világi freskói, díszes kőablakai, rózsaablakai, díszes homlokzata jelentős képzőművészeti és kultúrértéket őriz, ami miatt érdemes a több mint 600 éves várba ellátogatni. A várfalak őrzik a múlt emlékét, az az érzésünk. A várban található a Boldogságos Szűz tiszteletére felszentelt kápolna is.

A fellegvárhoz kapcsolódik egy legenda is, miszerint 1476. december 11-én Beatrix itt készült fel a másnap Fehérváron Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására.

Ha további látnivalóra vágysz, olvasd el korábbi cikkünk is itt.

Főkép : Wkipédia- Szvitek Péter – Indafotó

Ajánlott cikkek