Dark Mode On / Off

Három hazai kevésbé ismert úti cél a bakancslistádra!

Három kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb hazai látnivalót ajánlok a hétvégére és a nyári szünetre neked!

Csobánc

Gyulakeszitől nem messze a Tapolcai-medencében fekszik Csobánc, Balaton-felvidék egyik kevésbé ismert bazaltos tanúhegye.  376 méteres magasságával és lapos tetejével, fennsíkjával tökéletes kirándulóhely és kilátópont. Sümeg várát és a Balatont is nagyszerűen meg lehet lesni, tiszta, felhőmentes időben a tetejéről.

Fotó: Országalbum/ DÁVID86

A hegyről az első írásos emlékek 1221-ből maradtak vissza. Nevének jelentése valószínűleg török eredetű és pásztort jelent. Itt halad el az Országos Kéktúra egyik útvonala is, gyönyörű kilátásban részesítve az arra túrázókat! Számos védett növény, állatfaj, botanikai ritkaság akad a környéken, ezért fokozottan védett terület, természetvédelmi kezelője a Balaton-felvidék Nemzeti Park.

Fotó: Országalbum/ GILMUR

Csobánc tetején található Csobánc várának romja is. A várat egy 1272-es oklevélben említik először. Sajnos idő közben számos támadás áldozata lett. 1861-ben Rómer Flóris felmérte a várat, a régészeti feltárása pedig a 20. század közepén indult meg. Az orgonaligete és a még most is megtalálható római korig visszanyúló szőlő teszi még izgalmasabbá a környéket. De adottságainak köszönhetően nem csak a túrázók, hanem a siklóernyősök egyik kedvelt helye is.

Fotó: Országalbum/ STUKSZA

Babócsai Basa-kert

Egy kissé eldugott helyen, Somogy megyében, a Barcsi járásban, a horvát határtól 5 kilométerre, Babócsán találod a gyönyörű Basa-kertet, mely egész egyszerűen kihagyhatatlan, ha kirándulásról van szó. A környék fő vonzereje a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által 1977-től védetté nyilvánított, Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő, őshonos és védett nárciszfajunk, a csillagos nárcisz hatalmas, 13 hektáron elterülő természetvédelmi területe! Védett faj, gyűjtése, árusítása tilos, természetvédelmi értéke 10 000 Ft, viszont a megfigyelése nem! A helyeik Nárcisznappal is megünneplik a májusban nyíló illatozó virágmezőt, ami idén 24. alkalommal került megrendezésre. Az egy népi monda szerint a nárciszokat egy török pasa felesége hozta magával hazájából és ültette el. Egy másik szerint viszont a török pasa a háremének ültette szórakozás céljából a virágmezőt.

A területen található egy történelmi romkert is, ami egykori Árpád-kori település volt.

A kert korábbi ásatási terület is, a régészek 1984 és 1992 között feltárásokat vezettek a helyszínen, több romot, elfeledett épületet, templom maradványt, török fürdő egy részét lelve.

Kavicsos-tó, vagy Kavicsbánya-tó

Budapesti agglomerációban, Pest megyében, Szigetszentmiklós és Csepel között található a gyönyörű, Kavicsbánya-tó. A látványos szigetcsoport 166 hektáron terül el, melyen 5 sziget és 3 félsziget található. Ebből adódóan körüljárni nem lehet. Viszont a tó páratlan környezetét felismerve, körülötte több mint ötezer házat, horgászházat, nyaralót építettek. Hajózni, csónakázni és horgászni igen, de fürdeni nem lehet benne.

A helyiek olyan egyedi neveket is adtak a területeknek, mint a Delfin szoros, Zátonyos tó, vagy Süllő sziget, Panoráma félsziget. Némelyiket csak vízi járművel lehet megközelíteni. Nagyszerű, látványos kirándulóhely, a magyar Maldív szigeteknek is szokták hívni.

Ha mindezek után még mindig olyan helyeket keresel, melyek bakancslistára kívánkoznak, nézd meg a Püspökszentlászlói Arborétumról készült cikkünket például.

Fő fotó: Országalbum/ ORSIVIRAG

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×