Dark Mode On / Off

Szép új ökovilág!? Uritrottoir a megoldás?

öko piszoár

Amikor azt gondolná az ember, hogy neki már nem okoz semmi sem meglepetést, akkor szembe jön vele valami igazán meghökkentő dolog! Mint például a meglepő, de izgalmas Uritrottoir.

Hogy mi is az az Uritrottoir névre keresztelt találmány? Egy nagyobb tartály, amelynek a tetejét színes, virágos, zöld növények borítják, esztétikussá téve a környezetet. Ez még nem is meglepő. Na de a tartály alja nyilvános férfi piszoárként működik. Erre tuti te is felhúztad a szemöldököd!?

Ezt lehet tudni a virágláda piszoárról

Az öko-piszoár Párizsban, Gare de Lyon-on, Franciaország harmadik legforgalmasabb vasútállomásán lett elhelyezve.

És bármilyen izgalmas újdonság is, bizony nem aratott osztatlan sikert. Pedig az ötlet nem rossz. A virágládás piszoár arra volt hivatott tulajdonképpen, hogy környezetóvó módon, egy kis zöldet, virágokat csempésszen egy nagyváros életébe, és némi oxigént, továbbá mindezek mellett megoldja a kihelyezett WC-k, mobil WC-k hiányát is. De így egyben egy kicsit talán bizarr.

Nézzük, hogy működik. Egy nagy láda, ami grafiti-biztos, nagy teherbírású, az időjárás viszontagságait is jól tűrő anyagból készül. A teteje egy normális virágláda, földdel, szép virágokkal, egyfajta magaságyás. Az alja pedig szalmával, faszeletekkel, fűrészporral tömött. Három hetente cserélendő. A felhasznált tömőanyagoknak köszönhetően jól megköti a kellemetlen szagokat és a vizeletet is felszívja egy ideig.

Fotó: Faltazi/MNN

Van némi aggályunk azért az ötlettel szemben. Hogy miért nem működhet hosszútávon az Uritrottoir rendeltetésszerűen, véleményünk szerint?

Eléggé nyilvános helyen van és nem zárt részben, így nem biztos, hogy sokan használatba veszik majd. A nőknél pedig eleve nem adottak a feltételek a használatához. Arról nem is beszélve, hogy a szegény virágok is rendszeres törődést igényelnek, legalábbis öntözést minimum. De sokan szeméttárolónak, cigi csikk gyűjtőnek használják majd. Arról nem is beszélve, hogy a növények a légszennyezést, a kipufogó gázokat, a port, az erős napsütést sem fogják díjazni, bármilyen kitartóak is legyenek, így nem fognak a tökéletes pompájukban díszleni sokáig.

Egy kérdés a végére, te használnád, kipróbálnád szívesen ezeket a piszoárokat?

A fő fotó és a másik fellelhető: Faltazi/MNN

A cikk ötlete pedig innen származik: https://morzsafarm.hu/

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×