Dark Mode On / Off

Kevésbé ismert vízesések hazánkban

vízesés

A heti rendszerességgel érkező kirándulós ajánlómmal jártunk már a földön, az égben, de még a föld alatt is. Most következzen egy kis víz, azaz vízesés.

Hazánk nincs híján a természet kincseinek. Rengeteg, szebbnél szebb természetes és mesterséges tava, folyója, barlangja, erdeje van. Viszont arról nem igazán híres, hogy számolatlan sok vízesése lenne. Pedig akad jó pár felejthetetlen, páratlan szépségű vízesésünk. Szám szerint 13 kisebb, nagyobb vízesés található. Most pár kevésbé ismertet mutatok be.

Tündér-lépcső, Óbánya

Keleti-Mecsekben, Óbányától nem messze található a Tündér-lépcső, azaz más néven Ferde-vízesés, egy gyönyörű szurdokban, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben.  Óbánya egyébként Bonyhádtól 16 km-re, Pécstől pedig mindösszesen 30 km-re található. Egy hangulatos sétával, védett erdővel körbeölelt, keskeny völgyében juthatunk el a vízesésig, vízfolyásokon, köveken lépdelve. Viszonylag könnyű túrára számolhatunk, ahol a levegő tiszta, a környezet hangulatos és a természet csak úgy ontja magából a látnivalókat.

Két nagy érdekessége is van a Tündér-lépcsőnek. Az egyik az, hogy a vízesés egyáltalán nem egyenes. Innen ered a neve is, hogy Ferde-vízesés. A másik pedig az anyaga, és ahogyan létrejött. A gyorsfolyású hegyi patak, az Öreg-patak vize mészkőrétegeken folydogál le. Az édesvízi mészkőrét úgy jön létre, hogy a források, patakok sok esetben eleve oldott meszet szállítanak magukkal. Ez az oldott mésztartalom kicsapódik a vízből, és a patakparton található növényekre, mohákra, gyökerekre, ágakra kiválik, azaz bekérgezi őket. Idővel ezek a növényi anyagok elpusztulnak, lebomlanak és csak a helyük marad meg a mészben. Így jön létre a lyukacsos szerkezetű édesvízi mészkő, más néven mésztufa és gyönyörű képződményei.

Vízesés

Melegmányi vízesés, Mánfa

Akik már jártak ott, azt mondják, hogy az egyik legszebb hely a Mecsekben a Melegmányi vízesés. Az előző vízeséstől alig 40 km-re, Pécs és Komló között, Mánfa mellett található. Mánfa Árpád-kori múltra visszatekintő település.

A terep az átlagtól kicsit nehezebb, arra számoljon, aki nekiindul a túrának, de akadnak pihenőhelyek. A vízeséshez vezető út is hihetetlen szép és változatos táji adottságokkal rendelkezik. Melegmányi-völgy 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Leginkább mésztufagátjai miatt is. A mésztufagát a folyó vízből, a vízfolyás irányára derékszögben kiváló és azt visszaduzzasztó, legtöbbször félköríves falszerű képződmény. Egy ilyen 6-8 méter magas mésztufagát az alapja a Melegmányi-vízesnek is.

+1 vízesés

Még egy látnivaló akad, nem túl messze ettől a helytől, ami egy kis sétával elérhető. A Melegmányi és a Nagy-Mély-völgy között húzódó Petnyák-völgyben fellelhető a Mecsek legnagyobb vízesése, az Ágnes-vízesés, amely egy 1,5 méteres sziklalépcsőről zubog alá nagy elánnal.

Csurgó kút, Kislőd

A Csurgó kút Ajkától 9 km-re, Kislődtől és Farkasgyepűtől nem messze található. Egy völgyoldalban, 4,5 méter magas szikláról csordogál le a Csurgó forrás. Farkasgyepűtől egy hosszabb, 3.5 km-s sétára lelhető meg a szépséges zúgó. Szépen megmunkált útvonal, tűzrakóhely, pihenőhelyek, padok várják az oda látogató, megfáradt utazókat. Az oda vezető út könnyű, erősebb emelkedők nélküli, így nem megterhelő. Korábban nagyobb vízhozamú volt a vízesést éltető forrás, mára már csak néhány vízsugár maradt belőle.

Ilona-völgyi vízesés

A Mátrában, Parádfürdőtől körülbelül 5 km-re és Egerszalóktól sem messze található Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, az Ilona-völgyi vízesés. Az Ilona-patak vize az Ilona-völgy függőleges falának felső hasadékából zúdul alá 10 méter magasságból. A víz, a sötétszürke piroxén-andezitből álló kőzetfalon, azaz vulkáni törmeléken zubog le. Ilona-patak mellett vezet egy tanösvény is, így jól jelzett, könnyű útvonalra számíthatnak az oda látogatók.

Alsó-vízesés

Mátrában, Mátrakeresztesről és Pásztótól nem messze található az Alsó-vízesés. Csörgő és a Kövicses-patak völgyének találkozásánál bújik meg az erdő mélyén. Könnyű terep és nincs nagy távolság, melyet be kellene járni, mégis varázslatos a 4 méter magas vízesés. Párja, a nem messze elhelyezkedő Felső-vízesés. Ritkán szerepelnek a legtöbb útikönyvben, pedig gyönyörűek.

A természet e csodálatra méltó képződményeivel igazán látványos, izgalmas programokat szervezhetünk családilag, baráti társasággal vagy egyénileg is.

Ha más helyre is szívesen kirándulnál, érdemes megnézni korábbi cikkünk, mely hazai barlangokba kalauzol el.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×