Dark Mode On / Off

Hogyan válasszunk metszőollót?

Mennyit vagyunk hajlandóak költeni rá? Mennyit és mire szeretnénk használni? Kis vagy nagy kézbe valót? Jobb vagy balkezes legyen? Rávágó vagy mellévágó? Hagyományos vagy forgónyeles? Ilyen kérdésekkel találhatjuk szembe magunkat metszőolló vásárlásakor.

Néhány ezer forinttól kaphatunk metszőollót, miért választanánk drágábbat?
Az olcsó, gyenge minőségű anyagokból készült metszőolló rosszul, trancsírozva vág, használata nehézkes, és ha nincs szerencsénk, még el is törhet.
Megbízható, minőségi metszőollót 8000-20000 Ft között vásárolhatunk.

2-es típus

Miért a FELCO?
A svájci FELCO metszőollók több mint hetven éve örvendenek töretlen elismerésnek a professzionális felhasználók körében. A cég élethosszig tartó garanciát vállal termékeire, melyekhez minden cserealkatrész kapható, így egy megfelelően karbantartott olló akár több generációt is képes kiszolgálni. Első és egyben máig legnépszerűbb modelljét, a FELCO 2-t 1948 óta gyártja és forgalmazza.

160S típus

Milyen ollót válasszunk?
Alkalmankénti kerti munkára, hobbicélokra megelégedhetünk az olcsóbb, mégis nagy ellenállású – üvegszálas nyéllel szerelt modellekkel (FELCO 160S és 160L). A komolyabb FELCO metszőollók kovácsolt alumínium nyéllel készülnek, melyre a gyártó élethosszig tartó garanciát vállal.

Az olló formáját és méretét több szempont határozza meg: kézméret alapján léteznek S (kiskezűeknek), M (közepes kézmérethez) és L (nagykezűeknek) szánt ollók, ezen kívül a legtöbb modellből léteznek mind jobb-, mind balkezesek számára kialakított változatok.

801-es típus

A vágófej mérete és formája függ a felhasználástól: nehezen hozzáférhető helyekre – például szőlőhöz praktikus a karcsúbb kialakítás, a kisebb fej azonban kisebb vágási átmérőt is jelent. Élő fához a mellévágó, míg száraz, keményfához a rávágó olló használatos inkább.

Hogy valakinek a klasszikus, egyenes kialakítás (FELCO 2, FELCO 4, FELCO 5, FELCO 11, FELCO 31), vagy az újabb fejlesztésű, ergonomikus (FELCO 6, FELCO 7, FELCO 8, FELCO 9, FELCO 10, FELCO 12, FELCO 13, FELCO 16 és FELCO 17), ezen belül is esetleg esetleg forgónyeles – forma válik be, már inkább ízlés, megszokás kérdése.

Néhány szó az ergonómiáról
Aki rendszeresen metsz, tudja, ez a munka önmagában is igen megerőltető a kéz számára, arról nem is beszélve, hogy a metszési szezonban folyamatos hidegben történik a munkavégzés, ami további terhelést jelent az ízületekre nézve. Ha valaki életében először metsz végig egy napot, másnap nagy valószínűséggel nem lesz képes használni a kezét. Érthető, hogy a profiknak, akik éveken keresztül végzik ezt a munkát, létfontosságú a kezük kímélése. A FELCO ergonomikus metszőollói úgy kerültek kialakításra, hogy a lehető legnagyobb mértékben tehermentesítsék a kéz ízületeit. A legújabb, ergonomikus modellek közös jellemzője, hogy fejük a tengelyhez képest döntött, ezért metszés közben kisebb ízületi terhelést okoznak. Ebben a termékcsaládban jelenik meg a már említett forgónyél, amely további 30% ízületi terhelést képes levenni az alsó négy ujjról munka közben.

820-as típus

Karbantartás
A gyártás során felhasznált magas minőségű anyagok és legmodernebb gyártási folyamatok révén biztosak lehetünk abban, hogyha FELCO ollót vásárolunk, több ollóra nem lesz szükségünk – a karbantartást azonban a prémium kategóriás eszközök is igénylik. Időnként minden metszőollót élezni kell, munka után megtisztítani. Ha rendszeresen metszünk vele, hetente szükséges beállítanunk a penge és az ellenpenge feszességét, ezen kívül a pengék- és rugó kenéséről-zsírzásáról se feledkezzünk meg!

Elektromos metszőollók

Az elektromos jó szívvel ajánlhatóak a hobbifelhasználók számára is, hiszen nagyban csökkentik a metszéshez szükséges izomerőt és terhelést, igazi erejük azonban nagyobb gazdaságokban, profi szakemberek kezében mutatkozik meg. Mérések szerint egy profi metsző hagyományos kézi ollóval naponta átlag 4.000 vágásszámot tud produkálni, ezekkel az elektromos ollókkal a vágásszámot képes 22.000-ig feltornászni, ezzel a kézi metszéshez képest megötszörözni a hatékonyságát! Az elektromos metszőollók legnagyobb előnye azonban, hogy lehetővé teszik a szinte erőkifejtés nélküli munkát és hosszútávon is kímélik a kezet.

www.felco.hu
www.kertigepbolt.hu
kertigepbolt.blogspot.hu

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×