Dark Mode On / Off

Baracklekvár idő van!

baracklekvárok

Elkezdődött javában a befőzési szezon és most épp a baracknál járunk. A baracklekvár ideje van, vagyis akár őszibarackot, akár kajszibarackot szeretünk, most szedhető, vehető jó áron is. Baracklekvártól az ivóléig.

Idei új sorozatunkban a befőzési tippeket és öngondoskodós ötleteket hozzuk, mert ahogy érzékeljük, egyre nagyobb rá az igény. Baracklekvárt vagy valami más? Felkészülni egy ismeretlen helyzetre, felkészülni a várható recesszióra? Fene tudja mi lesz valójában, de kicsit átalakítva a klasszikus mondatot:

“Jobb felkészülni, mint megijedni.”

Tehát heti cikkünkben és Youtube videóinkban az önellátás és öngondoskodás témakörét fogjuk boncolgatni, hogy vajon mennyi mindent tárolhatunk majd befolyamatában. Ma a barack a fő téma!

Hirtelen érik a barack, szedd le gyorsan!

Most, hogy nagy melegek vannak, a barack is hirtelen elkezd beérni és leérni. Ilyenkor, ha nem vagyunk elég szemfülesek, akkor a poloskák, darazsak és minden más rovar is ráfókuszál.

Óvatosan szedjük le a gyümölcsöket és annak megfelelően, mennyire érettek, dolgozzuk fel. Az érettebbekből célszerűen érdemes baracklekvárt főzni, míg a keményebbekből készíthetünk akár kompótot is. Mivel télen nem élhetünk csak baracklekváron, így minél többféle módon dolgozzuk fel, annál jobb és választékosabb lesz az étrendünk is a téli, szürke hétköznapokon. A lédús fajtákból például finom barackivólé készíthető.

Mi kell a barack ivóléhez?

Alapvetően a barackon kívül némi cukor vagy cukorhelyettesítő, citromsav, ivóleves üveg és egy jó gyümölcscentrifuga. Ha ez utóbbi nincs, akkor én azt szoktam csinálni, hogy mivel főzés közben úgyis levet enged a lekvárnak való barackom, így merőkanállal a levét leszedem, így nem kell elfőzni a lekvárról. Az ivólének valót különveszem egy lábosba, ugyanúgy átforralom, citromsavat teszek hozzá és aki szokott, az tartósítószert is tehet bele (én nem szoktam) és ivóleves üvegekbe töltve dunsztolom.

Baracklekvár készítése

Ha valaki cukormentes lekvárban gondolkodik, akkor várhatóan hosszabb főzési időt kell kivárnia, mint annak, aki a klasszikus dszemfixes verziót készíti. Dzsemfixnél a 3:1 arányú praktikus, de mindenkinek maga választása. A lekvárnál sokan meghámozzák az őszibarackot, mi inkább csak mossuk és nem hámozzuk, mert úgyis a gyorsítás végett turmixoljuk és úgy indítjuk a főzést. Addig főzzük, míg magától be nem sűrűsödik, ilyenkor a mennyisége is összébbesik majd, nem kell megijedni. Ha a vizet elfőztük róla (ez pár óra főzés), akkor mehet dunsztosüvegekbe és egyenesen a kamrapolcra az üvegekben.

Sárgabaracknál is hasonló, ott sem “hámozzuk”, úgyis szétfő és a gyümölcshús mellett a héjrészben van a sok pektin, ami miatt szép lekvár tud belőle főni.

Kompótok a húsok mellé?

Természetesen a keményebb barackokból (kopasz barack, őszibarack vagy sárgabarack) nyugodtan készülhet kompót. Ehhez egy erősen cukros levet érdemes főzni. A gyümölcsöket mossuk és mérettől függően cikkekre vágjuk (kisebb sárgabaracknál mi csak felezni szoktuk), üvegekbe töltjük és amikor a cukros lé felforr (némi citromsavval, aszkorbinsavval), akkor rákanalazzuk a levet az üveges gyümölcsszeletekre és mehet rá a kupak (lapka) és készen is vagyunk.

A baracklekvár mellett tehát számos más megoldás is létezik, nyugodtan alkothatunk chutneykat, barackos szószokat, szirupokat, ivóléverziókat (ha például fűszerezzük), tehát csak a képzelet szab határt.

+1 tipp barackhoz még

Még gyerekkoromban a sárgabarackból és szilvából nem csak a fent említetteket készítettük, de készült gombóc is! A szilvásgombóc és a barackos gombóc is lefagyasztható és nagyon finom csemege lesz a téli időkben felidézve a nyári melegeket. Ha még több ötletet keresel, nézd meg a webshopunkat, számos jó szakácskönyvünk is van!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×