Dark Mode On / Off

Vintage nem retro!

A vintage stílus régebbről ered, mint azt gondoltuk. A “vintage”, mint szó a borászatból ered, például a portói borokat nevezték így: Porto Vintage, vagyis évjáratos bor. A két-három évig fahordókban érlelt, majd közel húsz évig palackban továbbérlelt borok nagyon értékesnek számítanak. A szó a mai értelemben is erre utal: kiváló, divatos, régi és minőségi egyszerre. Uyganezen jellemzőknek köszönhetően terjedt el a lakberendezésben és a divatban is ez az elnevezés. A vintage kifejezés az 1920-as évektől egészen az 1970-es évekig viselt öltözékekre, lakberendezési tárgyakra és kiegészítőkre vonatkozik. De akkor miért nem retro? A retro jelzőt csak az 1970-es évek közepétől terjedő időszakra értjük, egészen az 1990-es évekig. Így a retro holmik erre az időszakra tehetők.

Innen már egyértelműen látszik, hogy ami vintage, az nem retro, és ami retro, az semmiképpen nem lehet vintage!

A vintage lakberendezési kiegészítők elsősorban a pasztel színekről, a “hiányosan megfestett” felületeikről, a kopott, de mégis hibátlan kinézetekről és a régi tárgyak újjá varázsolásáról szól. A lakberendezési boltok polcai roskadoznak a hasonló termékektől, így könnyűszerrel bárki beszerezhet számára kedves kiegészítőket.

Az egyik személyes kedvencünk a madárkalitka, ami tagadhatatlanul a vintage stílus egyik jellegzetessége.

A kopottas színek ellenére a vintage egy igen kedvelt stílusirányzat. A teljes lakást nem feltétlenül érdemes ebbe a stílusba borítani, mivel egy erőteljes “nőcis” hatást érhetünk el, így családi házak lakberendezésére nem ajánljuk, viszont egy-egy csajos szobát igenis elkészíthetünk vele, vagy egy vidám konyhát, ebédlőt.

A stílus védjegye a szabálytalannak tűnő mezei virágokból készült szárazvirágcsokrok, a pasztelszínű virágok, szalagok, étkészletek.

Ha aprószirmú növényeket választunk, akkor szolidan támogathatjuk vele a lakberendezési tárgyaink harmóniáját. Modern lakásokba, vagy minimalista lakásokhoz viszont egyáltalán nem passzol, így érdemes még az átrendezés előtt alaposan végiggondolni, hogy ha ezt a sílust választjuk. A harmónia itt is nagyon fontos, mert csak akkor érjük el a kívánt sikert, ha minden részletre egyszerre odafigyelünk. A vintage nem tűri meg maga körül az élénk pirosat, vagy a lakk-feketét, így legyünk körültekintőek.

Ajánlott cikkek