Dark Mode On / Off

Május a kertben: Kiskerti Kalendárium

május kertben kiskerti kalendárium

Tennivalók és május a kertben: bőven akad feladat. Sőt, talán az igazi teendőhalmaz ekkor keletkezik, mert szinte egyik napról a másikra robban be a tavasz.

A május a kertben rögtön elkezdődik, amint kilépünk az ajtón. Elkezdődhet a levéltetvek elleni védekezés! Talán ez az egyik legsarkallatosabb teendőt, amit nem véletlen a lista elejére írtam. Ezerszám szaporodnak fel az esős tavasz során és szívogatják kedvükre a kedvenc növényeink friss hajtásait. De ne szaladjunk mégsem ennyire előre, hiszen ezernyi más feladat is vár ránk, ha kiskertünk van, hobbikertünk vár minket vagy netán egy kisebb gazdaságban tevékenykedünk.

Május a kertben: Mi virágzik most?

A hárs is virágba borult néhol már, lassan kezdhetjük termését gyűjteni! Kitűnő teának, hurutoldó hatású. De nem kell elkeseredni, ha valahol még csak most bontja a leveleket. Május elején még főleg ez utóbbi a jellemzőbb, míg május végén már inkább a virágzással kell számolni. A tea alapanyagnak való gyűjtéshez nagy szárítókereteket érdemes gyártani, ha eddig még nem tettük. Ehhez a szárítókerethez egy fürjháló és négy lécre lesz szükség, mint egy rácsos tálca. Jól át tud szellőzni és kiteríthető rá a termény. Később is hasznát vesszük, az biztos!

Most kezd virágozni a boglárkacserje (Kerria japonica), mely az egyik kedvencem, mint tavaszi cserje. Emellett ha a színfoltokra is odafigyelünk, akkor a bazsarózsák is mindjárt virágba borulnak.

A mediterránok között nekem ilyenkor virágzik a citrom és a többi citrusféle is.

A hagymások között az íriszek, a díszhagymák indulnak be nagyon, mert már ilyenkor túl is vagyunk a nárciszokon, talán még némi tulipánt elcsíphetünk a vázába.

Ne felejtsük el az elnyílt virágmaradványokat lecsípni, hogy a hagyma ne magot érleljen, hanem elkezdjen visszahúzódni a talajba pihenőre.

Az illatos lonc a legnagyobb növekedési idejében van, így érdemes a támrendszerhez igazítani vagy akár visszavágni. Ne felejtsük el, hogy a friss hajtásokon jön sok virág, így ne nyírjuk teljesen vissza, ha illatfanfárra vágyunk otthon.

Az orgona már virágzik, ezért vízigénye is kicsit megnő ez idő alatt! A virágzás elnyúlását segíthetjük magnézium-szulfátos tápanyag-utánpótlással is, ez még a vázatartósságot is növeli.

Mit történik a májusi konyhakertben?

A paradicsomokat is elkezdhetjük szabadföldbe palántázni! Talán a paradicsom magvetése már nem időszerű, így ha eddig nem magvetettünk, akkor műár inkább keressünk megbízható helyet a palántabeszerzésre.

A gyomok elleni védekezésnek is itt az ideje! Ha nem a haszonállatoknak gyűjtjük a hasznosabb fűféléket, akkor a gyomoknak ideje kikerülni a kerti részekről, hogy a palántázást előkészíthessük. Kis szikkadás után nehogy elégessük! Mehet minden a komposztra, a tarack kivételével, mert jó komposzthoz sok növényi maradványra lesz szükség.

Ha szorgalmasan magvetettünk, akkor a második kör borsó is szüretelhető lassan, emellett pikírozható szét a szabadföldbe vetett saláta, tépősaláta is.

A bazsalikom is elkezd kibújni már, ha szabadföldbe vetettük. Itt is a tűzdelés időszerű lesz hamarosan.

A sárfányos szeklicék, melyek az ételeink szép sárga színét fogják adni, szintén kibújtak már és érdemes őket szétültetni. Mivel érdekes színfoltok is, így mehet minden ágyásba belőlük, magukhoz fogják vonzani a méheket, pillangókat is!

Egy kis szerszámleltár májusban

A május a kertben igen tevékeny időszak. Ha eddig nem tettük, akkor a szerszámokat kezdjük el átnézni, mert most már biztosan szükség van rájuk. Ilyenkor még egyszerűbb pótolni egy eltört gereblyét vagy egy tönkrement fűnyírót, mint amikor már aktívan használni is kell akár a mindennapokban.

A vegyszeresládikónkat is nézzük át: ne maradjon lejárt vegyszer benne, mert azokat vissza kell vinni a gazdaboltba és leadni, mert veszélyes hulladékként kezelendők.

Mi történik a balkonon?

Ideje elkezdeni a balkont is benépesíteni. Építsünk önöntözős balkonládát, hogy elszakadhassunk a növényeinktől akár pár napra. Elkészíteni rendkívül egyszerű, mégis kevesen próbálják ki. Idén legyen ez az az új, amit beleviszel a kertészkedési rutinodba!

A balkonra már kiültethetők az egynyári és balkonnövények is, mert nem fognak megfázni. Kikerülhet stabilan az összes citrusféle és leander is. Nézzük át a futtatórácsokat, hogy az idei növényzuhataghoz elegendő-e és jó állapotban van-e. Ilyenkor még bőven meg tudjuk javítani, ha szükséges.

Tervezd meg a kiskerted applikációnkkal!

Töltsd le a Google Playről a folyamatosan megújuló applikációnkat és tervezd meg vele a veteményesedet az egymás segítő növények rendszerében. Igazán megkönnyíti majd a dolgod, mert hamarosan elérhető lesz az új fejlesztés is, melyben már ki is nyomtathatod a tervezett veteményest, hogy ne mobillal kelljen a kertben sétálgatnod.

Milyen illóolajokat használok én a kertben?

Mivel most a fő problémánk a levéltetvekkel adódik, így ellenük a narancsolajat és a neem olajat vetem be. Mellette már a tafrína is izgalmas, mert még az időjárás is kedvez neki. Tafrína ellen megelőzésképp fahéjolajos permetezést juttatok ki, nekem bevált. Innen nézve talán az egyik legmozgalmasabb hónap a május a kertben. Ezernyi a feladat és mégtöbb a megoldásra váró teendő.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×