Dark Mode On / Off

NAK: jó minőségű és átlagoshoz közeli lehet az idei csemegekukorica-termés

Átlaghoz közeli, 500 ezer tonna körüli, jó minőségű termés várható idén csemegekukoricából – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


A korai fajtákkal már megkezdődött a csemegekukorica betakarítása, amely idén a tavaszi aszály, majd a nagy esőzések miatt egy-másfél hetet tolódik. Magyarországon a csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle, évente 500-600 ezer tonnát takarítanak be belőle. Másodvetésből idén kevesebb várható, azt az őszi időjárás, a korai fagyok megjelenése jelentősen befolyásolhatja.
A termés több mint felét a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel, emellett évről évre emelkedik a frissen vagy főtten értékesített csemegekukorica mennyisége is. Ugyanakkor a hazai csemegekukorica-fogyasztás alacsony, személyenként 1-1,5 kilogrammot jelent. A belföldön előállított csemegekukorica-termékek mintegy 95 százaléka export. Magyarország a legtöbb konzervet Oroszországba és a Független Államok Közösségének országaiba, fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítja. Fagyasztott kukoricából az Egyesült Államokat követve a világ második legnagyobb exportőre, konzervkukoricában pedig Magyarország és Franciaország a vezető európai exportőr.

Ajánlott cikkek