Hogyan alakítsunk ki mediterrán teraszt?

A hófehér falak takarásában, a kellemesen hűvös árnyékban igazán tökéletes lehet a felüdülés a legmelegebb nyári napokon.

A görög hangulatú támfalakon helyenként átintegetnek az idős magnóliák. A sarokban kialakított étkezőrész egy ülőmagasságban épített falból áll, rajta homokszín-szürke ülőpárnákkal a kényelemért. A faborítású tükör akár egy ablak, tágítja a teret. A többi fából készült bútor melegséget kölcsönöz a pihenősaroknak és lágy kontrasztot hoz létre a fehér falakkal. A falban praktikusan elhelyezett tűzrakó hely mellé fatárolót is készítettek. A kényelmes fotelek között egy hordóból készült asztalkát találunk, jól elférnek rajta a koktélos, limonádés poharak a tikkasztó hőségben.

A sziklakert élénkzöld kövirózsáit, hamvas fűpárnáit apró gömb buxusok szegélyezik. Középen a csobogó a bútorokhoz igazodó színű kőből készült. A terméskő padló nem csak időtálló és praktikus, de látványos és természetes hatású is. A szokványos fenyőkéreg helyet most kőzúzalékot használjunk, mert jobban beleillik a tájba. Választhatunk bézs színű kavicsot, bazalt zúzalékot, Giallo Siena folyami kavicsot vagy fehér murvát is, mind esztétikusan néznek ki a zöld sziklakerti növényeink mellett.

z esti fényért a falakon elhelyezett lámpások felelnek. Elég pár mécses és máris megteremthetjük a relaxáláshoz szükséges hangulatot. Az egész pihenősarok fölé egy hatalmas vitorlavásznat feszíthetünk, így az itt töltött étkezések alkalmával nemcsak az árnyéktól, de az asztalra hulló kellemetlenségektől is védelmet kapunk.

Növényajánló:
Sempervivum tectorum – közönséges kövirózsa, fülfű
Saxifraga longifolia – nagylevelű kőtörőfű
Saxifraga × Ardensii – piros kötörőfű
Aethionema armenum – örmény sulyoktáska
Iberis sempervirens – örökzöld tatárvirág
Saxifraga grisebachii ‘Wisley Variety’ – balkáni kőtörőfű

Ajánlott cikkek