Dark Mode On / Off

Hobbikert: mitől lesz fenntartható a kertünk?

fenntartható hobbikert - gyom - gyomok - gyomok a kertben

A hobbikert egyik lényege az, hogy lehetőség szerint a szabadidőnkben ne a fenntartással kelljen foglalkozni, hanem élvezzük a kert adta élményt. De mitől lesz fenntartható a hobbikertünk? Úgy, hogy még növényekkel is teli legyen?

A hobbikert mindenkinek mást jelent. Még az én gyerekkoromban nagy divatja volt a városlakóknál, hogy fenntartottak egy víkendházat, amire valójában ugyanúgy dolgozni jártak le. Persze sosem vallotta volna be senki, hogy messze nem a pihenésről szól az “Irány hétvégén a telek!” felkiáltás.

Nagyon is emlékszem gyerekkoromban, hogy szinte munkatáborként fogtuk fel a biatorbágyi telket, ahol sok éven át a nyári szünetet töltöttük. Kapáltunk, gyomláltunk, öntöztünk, füvet nyírtunk a nagyszülőknél, egy csepp pihenés, de még talán játék sem volt benne. A rekkenő hőség és a forró agyagos talaj adta kibírhatatlan világ után, talán még csoda is, hogy kertészmérnök lettem.

De akkor mi motivált mégis? Az, hogy véletlenül se csináljam úgy, ahogyan ők, mert az nemhogy nem örömteli, de még csak fenntartható sem. Bár az akkori énem fenntartható fogalma azt jelentette inkább: minél kevesebb munkával, minél több szüretelnivaló legyen.

Fenntartható hobbikert létezik?

Ez esetben a fenntarthatóságot én úgy látom, hogy beilleszthető is legyen a mindennapi életünk kesze-kusza világába és mellette persze örömöt is adjon, teremni is teremjen benne sok értékes haszonnövény és élvezetes legyen sétálni benne.

Így jutottam el odáig, hogy már kamasz fejjel elkezdtem megnézni a környék növényeit. Vadnövényeit. Nem érdekeltek a nagyon csilivili kertek és mesterkélt körbevágott bukszusok sem. Az érdekelt, hogy vajon mely növények illeszthetők be a hobbikert kerítése mögé. Miért?

Mert ha a természetben jól érzi magát a növény, akkor az a kertben is jól fogja. Összegyűjtöttem a mezei katángokat, vele együtt a kertbe csalogattam a kék színű pillangókat. Gyökereztettem nagy növényekről gyűjtött hajtásokat (dugványoztam) és beültettem a falatnyi kertrészembe.

Felnőtt fejjel sem csinálom másképp

A #kertimesék rovatunkban más sok olyan tippet hoztam az elmúlt lassan 20 évben, amiből messze látni lehet, hogy nekem a hobbikert nem a sorbarendezett tujákról és közötte gyommentes gyepről szól.

Járom a térséget növényeket nézve, gyűjtöm szaporítóanyagként a gallyakat, hajtásokat és átköltöztetem a kertünkbe a dugványozásnak hála.

A fenntartható hobbikert ott kezdődik, hogy a megfelelő tájegységre beilleszthető, a helyi makro- és mikroklímát is figyelembe vevő rendszert alkotunk.

Ez egy átmenet a mesterien megtervezett kertek képe és a természet között. A gyomoknak ugyanúgy szerepük van a kert életében, mint a dísznövényeknek és a vadvirágoknak is. Nem is véletlen, hogy a Gyomok a kertben című kertészfüzet is a szívem egyik kis csücske, mert egy teljesen új megvilágításba teszi a hobbikertekben lévő gyomok valódi fontosságát.

Mi emberek mindent át akarunk alakítani és a saját képünkre formálni. De mi lenne, ha végre egy kicsit belehelyezkednénk a valóságba és a kertünkben is azt éreznénk, mintha a természet egy kis szeletét birtokolnánk?

Borítófotó: Pexles

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×