Dark Mode On / Off

Így ültess, hogy mindig árnyék legyen a kertben!

így ültess, hogy mindig árnyék legyen a kertben

Árnyékos kertre vágysz? Eleged van a tűző napból? Nem győzöd az öntözést és a kert életben tartását? Így ültess, hogy mindig árnyék legyen a kertben! 5 tipp rovatunkban ehhez hozok most ötleteket!

Hosszú évtizedekig terjedt az a kertépítési trend, hogy minél divatosabb, minél elrugaszkodottabb kerteket építtessenek az emberek, tele térkövezett burkolatta, tujasorra, tökéletes gyepszőnyeggel, melyben egy fikarcnyi gaz sem lehetett. Aztán új igény lett a kánikulával: árnyék legyen a kertben.

Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy úgy 15 éve összehozott az élet az arborétumok vezetőivel és minden látogatásomkor hatalmas növénymennyiséggel térhettem haza a kisteherautómat megpakolva. A kertben, mely a szüleim kertje valójában, de fiatalkorom helyszíne éveken keresztül csak ültettem és ültettem. Rendületlenül ültettem a fákat, cserjéket, évelőket és mára már egy hatalmas dzsungel lett, de jól szerkesztett rendszerben, mint egy magán-gyűjteményeskert. De nézzük a szempontokat, hogy mi alapján kerültek a növények a helyükre!

Nézd a Nap beesési szögét!

Mivel az egész évet a kertben töltöttem, bizony, még télen is, így volt időm kis gyermekkoromtól megtanulni, hogy hol van árnyék, hol van állandóan napsütés, mikor merre kell feküdni egy jó napozás kedvéért. De ahogy öregszik az ember, egyre jobban keresi az árnyékot, ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg. Szó szerint. A Nap mozgásának figyelése hozzátartozik a kert életéhez és ha figyelemmel kísérjük, hogy mikor melyik szegletbe és honnan süt, akár egész nap, az már jó támpont lesz.

Minden olyan irányból először is vedd magad körbe fákkal, ahonnan a nap a kertre sütne. Ez jóllehet lassú folyamat lesz, mert lassan nőnek természetesen meg akkorára, hogy árnyékot adjanak, de fásításnál úgyis 15 évekre tervezünk.

Majd a kert belseje felé haladva, az utakat előre kigondolva érdemes ültetni. Ha például bármiért autóval végig kell tudni menni a kerten, akkor legyen annyi szabad hely két növénysáv között, hogy az autó mozogni tudjon. Lehet, hogy most furán hangzik, hogy autóval a kertbe, de sosem tudni mikor kell valamit szállítani, legyen az nagyobb adag komposzt vagy faanyag egy építéshez. Ugyanez egy későbbi medence, játszótér, pavilon építése: gondold végig, hogy majd hova tennéd, mert később már nem lesz hely rá.

Mi az ültetés logikája?

Először a kertet határoló oldalakról érdemes elkezdeni az ültetést, főleg ha vékony parcella a kert, mert lehet, hogy már az megoldja az alap-árnyékmennyiség kérdését. Itt fontos megjegyezni, hogy utcafrontnál a vezetékek alá olyan növényeket ültessünk, hogy idővel a szolgáltatók nehogy kivágassák vagy letetejeztessék!

A másik, hogy a kerítéstől való kötelező távolságot is be kell tartani. Erős gyökerű fajokat ne tegyünk lábazatokhoz közel és burkolatok mellé, hogy ne nyomja fel a gyökér őket.

Mivel egy kerttel, főleg a fásítással 20-30 évre előre kell gondolkodni, így a fokozatosság elve szerint haladjunk.

Nagylombú fáknál nézzük meg az ültetési ajánlott távolságot. A záródó lombozatnál akár 5-10 méteres távolságok is lehetnek az ajánlott távok.

Fő a lépcsőzetesség

A természetet ha megfigyeljük, ott is szépen megvannak a szintek. Lombkorona szinttől egészen a cserjeszintig, onnan a talajszintig. A talajszintre választhatunk futó aljnövényzetet vagy terülő, párnás törpecserjéket (Potentilla, Hipericum, Lonicera nitida,…). Közé mehetnek bátran a hagymás növények, hiszen tavasszal nagyon izgalmas látványt fognak nyújtani. Ugyanígy évelőket is tehetünk a talajszintre, eleinte a napos, majd félárnyékos és később az árnyékos helyre valók közül válogatva. Ebben is a fokozatosság a fontos, mert ahol később árnyék lesz, ott jelenleg akár tűző nap is lehet.

A közepes cserjeszintre kerülhetnek hortenziáktól egészen a barátcserjéig szinte bármi, ami virágzó vagy érdekes bogyójú, mert ez adja majd a széltől való védelmet is a kertben.

Mivel a háttérnövények a fák lesznek, a közepes magasságú cserjeszint kicsit a kert belseje felé haladva csökken lépcsőzetesen a talajszintig.

Játszunk a lombszínekkel

Egy izgalmas japánjuhar, egy perzsafa, egy hólyagfa…mind-mind új színt visz a kertbe. A téli színekért viszont az örökzöldek fognak elsősorban felelni, de ide sorolhatjuk az enyhe teleken lombjukat megtartó amúgy lombhullatókat is. Az örökzöld bangiták, loncok is a téli kertélményhez adnak hozzá.

Parrotia persica - A lombszínekkel is játszhatunk
Parrotia persica – A lombszínekkel is játszhatunk (Kép forrása: Profi faiskola Pécs)

A kiégett gyep helyett válaszd a természetest!

Tudom, tudom…a gyepszőnyegnél nincsen szebb csak a műfű. De valahogy a fenntartható kertekért rajongó kertészként nekem ez tájidegen. A gyepszőnyeg valljuk be nem fenntartható. Valójában az a fenntartható, ami minimális ápolás mellett is jól működik.

Amíg nem záródik a lombkorona, természetesen a gyepet is többet kell öntözni. A természetes gyepek ebben is eltérnek az élire vasalt, milliméterpontosra nyílt gyeptől. Egy természetes gyepnél a herefélék, az ibolyák és a százszorszépen ugyanúgy fontos vendégek, mint akár a tarackfélék és a rengetegféle egyéb fűféle. Mivel mindnek más a vízigénye, így képesek aszályos napokon is egymást árnyékolni annyira, hogy életben maradnak. Mivel nem igényelnek annyi kaszálást sem, ezért fenntartható abból a szempontból is, hogy csökken az ápolási idő.

A természetes gyep haszna továbbá az is, hogy rengeteg hasznos élőlénynek ad helyet. A nitrogéngyűjtő gyepalkotók nemcsak a gyepnek segítenek, de a környezetükbe telepített dísznövényeknek is.

A jövőbe látás képessége: árnyék legyen a kertben

Ha szeretsz rajzolni, szemed is van hozzá, akkor felülnézetben tervezd meg a kertet, mitegy madártávlatból. A szakkönyvek és az internet is segít, hogy kikalkulálható legyen, hogy egyes fafajoknak mekkora a lombkoronája majd és így felülnézetből jól láthatóak lesznek, hogy hova érdemes még ültetni és mennyi szabad helyre lesz szükség. Tehát ahhoz, hogy árnyék legyen a kertben egyfajta jövőbelátás is kell. Hogy lássuk mi mekkorára nő és hogyan néz ki a kertünk akár 20 év múlva.

Felülnézetben sokkal jobban látszik, hol kell még fát ültetni (Kép forrás: Pinterest/Outdoor Dreams)

Jó faj és fajtaválasztás is fontos

Nem győzöm hangsúlyozni cikkről-cikkre, hogy a jó fajtaválasztás is rendkívül fontos. Ne akarjuk a természetet megerőszakolni egy olyan növénnyel, ami nem való sem a talajunkhoz, sem a mikroklímához, sem erre az éghajlatra. Sokan esnek abba a hibába, hogy szemmel vásárolnak az ész helyett és talán ebben a kertészeteknek is felelőssége van, hogy nem minden esetben szakember az eladó és a gyakori kérdésre, hogy “Ez a kertembe, ha homoktalajom van állandó napsütés, jó lesz?” nem válaszolja azt, hogy nem, akkor szegény vásárló bár kérdezett, mégsem jutott előbbre. Ésszerűbb először tájékozódni, akár konkrét növénylistával menni a kertészetbe és nem hagyni magunkat rábeszélni valami csak azért, mert szép, hanem az első szempont a fenntarthatóságban az, hogy jó is legyen az adott kertben, tájegységen, talajban.

Letölteni innen tudod: Google Play
Martin Luther: Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×