Fügés receptek fügerajongóknak

Fügés receptek fügerajongóknak

Érik a füge! Avagy milyen ételeket készítünk mi fügéből: fügés receptek következnek közkívánatra, ma hamár Facebook oldalunkon kértétek.

Mi tagadás Manufaktúránk kertjében is rengeteg füge terem és emiatt van a tarsolyunkban pár fügés recept, amit most megosztunk veletek. Mivel a füge ilyenkor érik be, így kedvünkre kísérletezhetünk vele.

Fügés zabkása

A fügés zabkását mandulatejjel szeretjük készíteni, mert valahogy úgy az igazi. Egy bögre zabpelyhet főzünk meg két bögre mandulatejben, kevés hársmézet adunk hozzá, hogy édeskésebb legyen.

Az érett fügét megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük kisebb darabokra és a még meleg zabkásába belekeverjük. Csipet szerecsendióval és fahéjjal megszórva tálaljuk még melegen. Kiváló reggeli lesz belőle.

Fügés panna cota

A fügés panna cota régi kedvencünk, mert a sűrített tejből készült házi krém mellé kitűnő az érett füge.

250 ml sűrített tejbe elfőzünk 3 lapzselatint lassú kevergetés mellett. Óvatosan és lassú tűzön kell készíteni, nehogy odaégjen.

3 ek. mézet keverünk hozzá főzés közben, ezzel édesítjük.

Ha még nem dolgoztál lapzselatinnal, akkor készítheted poralapúval is. Ekkor a hideg tejben old fel először, hogy ne ragadjon csomóba és úgy kezd el melegíteni lassú kevergetés mellett.

Karamelizáljunk egy kis cukrot le serpenyőben és a félbevágott fügéket forgassuk bele. Amikor kicsit megpuhultak a fügék és szépen bevonta a karamell, rakjuk a panna cotta tetejére és hűtsük le. Hidegen tálaljuk.

Ugyanígy karamellizált körtét is tehetünk rá.

Füge, körte, diólekvár

A füge jól kombinálható körtével, dióval, rummal, brandy-vel vagy Olaszrizling száraz borral is, így izgalmas desszerteket lehet készíteni akár gyümölcssalátaként is. Rumos diólekvárral meg egyszerűen mesés párosítás, jól harmonizál, akár vaníliapudinggal társítjuk még, akár tejszínhabbal egy pohárkrém verzióan.

Fügelekvár házilag

Fügelekvárt is készíthetünk érett fügével. Ilyenkor akár még a cukrot el is hagyhatjuk, mert a mézédes füge alapból nagyon intenzíven édes.

Egy régi lábasba tegyük bele összevágva a meghámozott fügét és egy kevés vizet tegyünk az egészhez. Arányában 1 kg fügéhez elég 1-2 dl víz, csak, hogy könnyebb legyen összefőzni és ne égjen oda. Akik szeretik a különlegességet, a vizet helyettesíthetik jóféle fehérborral is, az még izgalmasabbá teszi az elkészülő lekvárt. Csipet fahéjat, szerecsendiót tehetünk hozzá fűszerezésnek, ez csak kiemeli majd a füge karakteres ízét.

Fotók: Gourmetanddelicious.hu

OLVASS TOVÁBB:

Kieffer körte: a férfias pálinkához