Dark Mode On / Off

Kitehető már a leander? Íme a tudnivalók a leanderről!

leandervirág

Gyakori kérdések közé tartozik: “Kitehető már a leander?” Te kitetted már? Vagy vársz még vele? Íme pár tudnivaló a leanderről, élőhelyéről és igényeiről!

Kezdjük az alapoktól, vagyis onnan, hogy miféle növény a leander (Nerium oleander). Gyakran a válasz a növények eredeti élőhelyében keresendők.

Hol él a leander?

A leander (Nerium oleander) másik ismert neve, bár egyre kevesebben használják, a babérrózsa. A  meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó Nerium növénynemzetség egyetlen faja a leander.

Korábban több fajt is ide soroltak, de a legfrissebb genetikai kutatások alapján már a többi fajt átsorolták más családokba, de talán ez nekünk, hobbikertészeknek kevésbé izgalmas.

Igen szerteágazó helyeken él, a Földközi-tenger medencéjétől a Közel-Keleten át egészen Indiáig. Kína déli részein is előfordul. Betelepítették számos, szubtrópusi éghajlatú területre, így Madeirára is, ahol a sziget déli partvidékén a tenger szintjétől 400 m-ig nő, főleg az utak mentén. Az olasz tengerpartok mentén, az eldugott olasz magánkertekig bárhol rábukkanhatunk virágpompájukra. Talán Padovában látni a legtöbbet a kíváncsi szemek elől elzárt magánkertekben.

LEgfontosab ismertetőjegye, hogy fás szárú, mintegy 3 m magasra növő örökzöld cserje. Kemény, csupasz, bőrnemű, 10–15 cm hosszú, tojásdad, sötétzöld levelei hármasával nőnek a felálló ágakon. A levelek igen kemények, végük elég hegyes, így óvatosan bánjunk vele kertészkedés közben.

Szimpla vagy dupla (Pleniflora) szirmú, színes virágai az ágak csúcsán nyílnak. Az öt sziromlevél az óramutató járásával egyező irányban csavarodott – innen is emlékeztet a kék meténgre.Színe lehet fehér, sárga és a rózsaszíntől a bordóig bármilyen árnyalatú. Illata „édeskés”, átható. Jellegzetes illatai között már találunk vaníliaillatút is, mely most az egyik legkeresettebb fajta lett. Magvai hüvelyes tokokban fejlődnek.

Eredeti élőhelyén a szárazságot jól tűri, mivel mélyre nyúló gyökérzete eléri a talajvizet is! Ellenben dézsás növénynek nevelve nagyon vízigényes, a nagyobb növények egy kanna locsolóvizet is megisznak egy melegebb nyári napon!

Az enyhén meszes talajt szereti, a virágzási időszakban érdemes hetente tápoldatozni! De kitehető már a leander?

Fajtától függően 0 és −10 °C között már károsodnak, ezért a magyarországi éghajlaton télen csak fagymentes helyen tárolható. A legelőnyösebb +5 és +10 °C között teleltetni, melegebb helyen elszaporodnak az élősködők. Szükség esetén hűvös, sötét helyen is jól átvészeli a hideg időszakot. Ez alatt ritkábban szabad öntözni. Valamennyi fényt – többek szerint – ilyenkor is kell kapnia. Formája metszéssel könnyen alakítható. Lemetszett ágain néhány héten belül újra kihajt. Kényes a levéltetvek és atkák támadására, ezek ellen permetezni ajánlatos. Gombabetegségek is előfordulhatnak rajta.

De akkor kitehető már a leander?

A kérdésedre a válasz akkor a fentebbi igények alapján az, hogy ha tartósan beáll a 0 C fok feletti időjárás (éjszaka is!), akkor a leander már kitehető. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy időszakosan még lehetségesek a mínusz fokok. Bács-Kiskun megyében és a hidegebb országrészekben például rendszeresen előfordulnak éjszaka még akár -6 C fokok is éjjelente, ami nem kedvez a leandernek, így napközben napoztathatod kint, de még éjszakára célszerű fagymentes helyre visszahozni.

A leander teletetéséről már korábban írtunk, ha érdekel IDE KATTINTVA ELOLVASHATOD, bár most éppen nem aktuális, majd késő ősszel térj erre vissza újra.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×