Dark Mode On / Off

Ehető gyomnövények az erdőből, mezőről!

Pitypang

Régen teljesen természetes volt a vadon termő gyógy-, és fűszernövények, lisztpótlók, zöldek, gyümölcsök, gyomnövények gyűjtése és használata.

Az emberek előszeretettel használták, főleg ínséges időkben ételeikhez, kiegészítésként a kertben található zöldségek, gyümölcsök mellé ezeket. Ma már elenyészett az évtizedes tudás és már kevesen ismerik, mi gyűjthető nagy nyugalommal, és mi nem. Pedig a természet bőséges éléstárat kínál nekünk, ha tudjuk, mit keressünk.

Ismertebb ehető gyomnövények a kertből, erdőből, mezőről

Medvehagyma (Allium ursinum)

Az egyik legismertebb vadon szedhető finomság a medvehagyma. Amire figyelni kell, hogy könnyen összetéveszthető a mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan gyöngyvirággal és őszi kikericcsel. A medvehagyma az egyszikűek családjába tartozik. Egész Európában megtalálható. Évelő, hagymás növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Zöld levélzete két nagy, hosszú nyelű, tojásdad alakú levélből áll. A fonákja sötétebb színű és a nap felé fordul. Fehér virága van. Könnyen felismerhető erősen fokhagymaillatú leveleiről és virágzatáról. Szedése kora tavasszal esedékes. Fogyasztása lehetséges salátákhoz keverve, főzelékként, levesként, tésztaszószokhoz, rizses ételekhez, pestóként, de fűszerezhetünk vele pogácsát is. 2 kg mennyiséget lehet egy nap gyűjteni állami, nem védett területen.

medvehagyma

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A pitypang vagy gyermekláncfű ismert lehet sárga virágáról, húsos, tejnedvet eresztő száráról. Magyarországon gyakori, az évelő növényfaj. Főként füves területeken, kertekben, szántókon találkozhatunk vele. Levelei tőlevélrózsában állnak és bizony ehetőek, de a növény többi része is fogyasztható, akár nyersen, főzés nélkül is. Felhasználása főként salátaként, levesként, pestó alapanyagként, főzeléknek lehetséges, illetve teának is fogyasztható szárított formában. Virágából szirup, ecet készíthető. Kicsit kesernyés az íze, viszont számos vitamint tartalmaz, mely bőségesen kárpótolja az embert.

Közönséges tyúkhúr (Stellaria media)

Igen közismert az apró kerek levelű, talajon gyorsan elburjánzó, fehér virágú tyúkhúr, mely a szegfűvirágúak rendjébe tartozik. Európában őshonos. Kora tavasztól késő őszig, szinte mindenhol ott van. Az egész föld feletti része alkalmas emberi fogyasztásra, akár még nyersen is, kis mennyiségben. Főleg salátának, főzelékként, vagy levesben, omlettekbe. Szintén frissen, korai szakaszban édeskés, utána már kesernyés íze van. Vese és májtisztításra alkalmas, magas antioxidáns, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása miatt.

Nagy csalán (Urtica dioica)             

Kizárt, hogy valaki ne ismerje az egész Európában elterjedt csalánt. Ez az a növény, mely szinte bárhol megtalálható, ahol zöld terület van. Jellegzetes durván fűrészes szélű levelei, csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású, indái vannak az évelő növénynek. Kétlaki növény. A porzós és a termős virágok külön-külön egyedeken fejlődnek. A porzós virágok lecsüngő füzéreket, a termősek kis csomókat alkotnak. Minden szervén megtalálhatóak ezek a csalánszőrök, érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoznak és, apró kiütéseket. Ezért célszerű kesztyűvel begyűjteni. Ezt a benne található hangyasavat okozza tulajdonképpen. Azt viszont kevesen tudják, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. Sőt! Rengeteg vitamint tartalmaz. A fogyasztását viszont a leforrázás utánra tegyük mindenképpen. Elkészíthető teának, főzeléknek, levesnek vagy salátákba is tehető. Teája ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést serkentő, ízületi bántalmak elleni teakeverékeknek és kozmetikai szereknek, samponoknak, tonikoknak is fontos alkotóeleme gyakran.

csalán

Kövér porcsin

A kövér porcsin hazánkban szinte bárhol előfordulhat. Apró tojásdad leveleiről, sárga virágáról, elágazó, húsos, vöröses száráról ismert lehet a kertekből. Rendkívül magas C-vitamin tartalma és enyhén savanykás íze miatt érdemes fogyasztani. Savanyúságként, olajban eltéve, salátának, levesbe, párolva, omlettbe érdemes elkészíteni.

Erre figyeljünk a begyűjtéskor!

Erre figyeljünk az ehető gyomnövények gyűjtéskor!

A természetben az engedély nélküli gyűjtés sok helyen tilos! Erre érdemes odafigyelni. Illetve csak megfelelő növény, helyismeret, tudás birtokában kezdjünk neki a gyűjtésnek. A védett növényekre, védett területekre is fokozottan oda kell figyelni. Megengedett mennyiségben, csak saját fogyasztásra gyűjtsünk. Figyeljünk a mennyiségre, csak annyit szedjünk mindenből, amennyit el tudunk fogyasztani, ne kerüljön kidobásra. Illetve út melletti, poros, permetezett, szennyezett dolgokat ne szedjünk semmi esetre sem.

Olvasd el ezt a cikket is mindneképp a fenntartható kertekről, ha érdekel a kertészkedés.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×