Dark Mode On / Off

Földbe süllyesztett üvegház,

Olcsó és hatékony zöldségtermesztési módszer, amely lehetővé teszi, hogy télen is hozzájuthassunk a friss, vitamindús élelmiszerekhez. Ezt az üvegháztípust Walipini-nek hívják, amely egy indián eredetű szó, jelentése meleg hely.

A fenntartható mezőgazdasági fejlesztésekkel foglalkozó Benson Intézet szakemberei, akik a Walipini üvegházat megépítették, egy szakkönyvet is kiadtak a témával kapcsolatban. A 6 méter széles és 23 méter hosszú létesítményt a bolíviai La Paz városában alakították ki, és állításuk szerint ez mindössze 250–300 euróba került.

Egy ilyen üvegház azon az elven működik, hogy a napközben keletkezett meleget képes tárolni, így éjszaka is optimális hőmérséklet uralkodik, így télen is lehetővé válik a saláta, a paradicsom, a káposzta, vagy a brokkoli termesztése.

   

   Hogyan kell megépíteni?

Először is 2,5 méterre le kell ásni, majd ennek függvényében kell a bővíteni a gödröt, hogy a gazda, vagy a termelő mekkora területen szeretne termelni. Fontos az is, hogy olyan helyet válasszunk, amelyet szinte állandóan süt a nap. Hátul érdemes vastagabb falat építeni, míg a bejáratnál pedig egy vékonyabbat, így e két tartórészre, valamint az oldalsó földrészre kell ráhelyezni a fóliát, vagy az üvegtetőt, ahogyan a felvételen is látszik.

Az északi falrészt érdemes magasabbra csinálni, a délit pedig alacsonyabbra, hiszen az üvegház télen csak így tudja a legjobban hasznosítani a napsugarakból származó kevés hőt, nyáron pedig ezáltal kiküszöbölhető a nagy forróság bent rekedése.

A falakat kissé dőlt, \_/-formában kell kialakítani, ami az esetleges beomlással szemben véd. Még mielőtt feltöltenénk az üvegházat termőfölddel, alapozzuk meg tört kaviccsal, kövekkel a talajt, mintegy 30 cm-es vastagságban, ami majd elvezeti az esetleges vízfölösleget.

Érdemes a legvastagabb, legerősebb fóliával befedni az üvegházat, amely tartósan ellenáll a természeti viszontagságoknak. Érdemes árkokat ásni a föld felszínén, hogy az esővizet elvezessük, és ezáltal megakadályozzuk, hogy a víz bejusson a földbe vájt üvegházba.

A földbe ásott üvegházak nemcsak télen praktikusak, hanem nyáron is, hiszen mikor odakint a napon az 50 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet, az üvegházban körülbelül 30 Celsius fok uralkodik.

Fontos viszont az, hogy levegős legyen az üvegház, tehát érdemes kisebb lyukakat kialakítani a szerkezet két végén, hogy főként nyáron megfelelően áramolni tudjon a levegő.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×