Dark Mode On / Off

Elég a hamis mézből!

 

Besokalltak a dömpingáras ipari kínai exportméztől. A magyar méhészek 2015. október 30-ára nemzetközi demonstrációt szerveztek Brüsszelben, ezzel egy időben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület figyelemfelhívó demonstrációt tart Budapesten, ahol az ország megyéiben működő valamennyi méhész egyesület képviselteti magát.

A demonstráción a méhészek arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi uniós szabályok nem adnak megfelelő tájékoztatást a csomagolt mézek címkéin. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület álláspontja szerint a kevert mézek címkéin feltüntetett EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke felirat a fogyasztó részére semmilyen információt nem nyújt a méz eredetére vonatkozólag. Emellett a fogyasztók a beltartalom százalékos arányáról sem kapnak tájékoztatást.

2015-ben az egyesület közjegyző jelenlétében hazai forgalmazásban lévő keverékmézeket vásárolt, majd ezt követően a mintákat egy brémai független laboratóriumban megvizsgáltatta. A beküldött keverék mézminták 40 százaléka ipari méz volt, a többi 60 százalék pedig igen gyenge minőségű. A laborvizsgálati jegyzőkönyvek adatai szerint a hazai forgalomban lévő keverékmézekben kimutatható a kínai eredet és a minősítés egyértelműen ipari méz minősítéssel zárul.

Ipari méz önmagában nem kerülhet a fogyasztó asztalára, s nem használható fel keverékmézek előállításához sem. Az ipari méz minősítés hátterében olyan ipari beavatkozás történik, ami tilos a méz esetében, és megalapozza azt, hogyha a jelenlegi uniós szabályok maradnak érvényben, akkor hamisított kínai méz kerülhet a hazai és az Uniós fogyasztók asztalára.

Kína 2014-ben 70.000 tonna mézet szállított az Unióba, vagyis méztermelésének kétharmadát exportálja ide. Önmagában Kína méztermelési adatai is megdöbbentőek, szakmailag nem elfogadhatóak. Kína egymagában annyi mézet termel, mint az amerikai kontinens nagy méztermelő államai és az Unió együttesen. Habár Kína adottságai nem kifejezetten alkalmasak méztermelésre, ennek ellenére mégis dömpingáron árasztják el Európát olyan mézzel, ami önmagában ehetetlen és amihez a magyar és az uniós jó minőségű mézet csak javításra használják a keverékmézek kiszerelésekor.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy az egyesület jelzése alapján üzlethálózatukból kivonták a kínai hányadot is tartalmazó mézeket, a jövőben ilyen terméket nem forgalmaznak.

 

 

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×