Dark Mode On / Off

A Nagy Tűzgyújtóteszt!

Itt a hideg és a kandallós időszak. Mi ugyan cserépkályhával fűtünk, nem kandallóval, de végeredményében a tűzgyújtás ugyanúgy kardinális kérdés.

A brikettek és pelletek világában barangoltunk, de mindegyik meggyújtása önmagába véve szinte lehetetlen vállalkozás, így muszáj valami gyújtószert használni. Míg a tőzegbrikett nyújtotta a legjobb fűtőértéket a mi tesztünk alapján, addig a gyújtókat is teszteltük.

A környékünkön összesen háromféle szilárd alágyújtós kapható és egy féle folyékony állagú. A folyékonyt már a grillezésből ismertük, így a szaga miatt beltérben nem is próbáltuk.

Ez tanyasorozatunk következő epizódja is egyben.

Íme a három alágyújtóból álló tesztünk.

A Flash-GreenEnergy teszt: Nekünk nehezebben gyúlt meg, volt, hogy két gyufa is kellett hozzá, mire lángra kapott, aztán viszonylag hamar, kis lánggal el is égett, így nem volt benne annyi erő, hogy a vastagabb briketteket meggyújtsa. Valószínűleg ha nem brikettel vagy tőzegkockával fűtenénk, akkor a sima fatüzelésnél megfelelő lehet.

Kézzel könnyen letörhetőek a kockák, így nem kell semmi kés mellé. Súlyra viszonylag nehéz, tömör fapor-kockák.

Egy csomagban egy ilyen “csokitábla” van.

A Supernova alapgyújtós: Talán a középső helyet foglalhatná el a képzeletbeli ranglétrán, mert viszonylag könnyen meggyulladt, de hamar elég, így változó volt az eredmény vele kapcsolatban.  Itt is inkább a sima fával vagy vegyesen fával és brikettel való tüzeléshez ajánlható.

Erre a termékre is igaz, hogy viszonlag könnyen törhető a bemetszések mentén, így késre sincs szükségünk az elvágáshoz.

Súlyra ugyanolyan, mint az előző termék, egy tömör fapornak néz ki gyakorlatilag

Egy dobozban kettő tábla található.

Pe-Po, vagyis a rózsaszín habszerűség: Könnyű, és a leginkább pénztárcabarát megoldás nálunk. Egy igen pici darab is képes még parázsban is lángra lobbanni, így nálunk ez a termék lett a favorit. Egy kicsi kockányit elég belőle letörni, és hatalmas lánggal képes égni, viszonylag sokáig. Elsősorban olyan begyújtásra, ahol kevés a “szálas” fa, hanem többnyire brikett vagy tőzegkocka a fűtőanyag. Bár a tőzegkockánál már többször sikerült rosszul időzíteni és kifüstölt minket, de ha a parázsra kerül rá, akkor biztonsággal használható.

Tehát ha kandallóba vagy cserépkályhába fűtenétek, akkor ezt a rózsaszín habszerűséget javasoljuk, bár az is igaz, nem próbáltunk ki mindent, csak amit be tudtunk szerezni!

Várjuk a Ti tapasztalataitokat is, írjatok bátran!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×