Dark Mode On / Off

Kipusztíthatatlan szobanövények

Talán azt a címet is adhattuk volna, hogy Növények lustáknak, de ez diszkrimináció lenne. Inkább a növények oldaláról fogjuk meg a dolgot és elővesszük a szerintünk kipusztíthatatlanokat. Tényleg léteznek a Kipusztíthatatlan szobanövények? Vagy ez valami városi legenda? Hoztunk pár növényt, amit kezdőként is könnyen tarthatsz!

Sansaveria – vagyis az anyósnyelv

Tündéri és kifejező elnevezés egy olyan növénynek, ami amellett, hogy minden retro otthonban ma is bent van, klasszikus nagyinövény, az igénytelenek közé tartozik. Bár nem mondunk egy növényre sem ilyet, hogy igénytelen, mégis az anyósnyelv klasszikus iskolapéldája ennek.

Nem véletlen, hogy az orvosi várótermektől a kies bérházak lépcsőházaiig ezt a növényt találjuk meg, sokszor elég áldatlan körülmények között. A Sansaveria mondjuk úgy, hogy mindent kibír.

Vannak már ráadásul új fajtái is, mint a S. cylindrica, mely ráadásul még mutatósabb is retro változataihoz képest.

Kipusztíthatatlan szobanövények - Sansaveria
Sansaveria cylindrica (Fotó: Aliexpress)

A hengeres anyósnyelv (Sansaveria cylindrica) legyezőszerűen szétálló levelei hengeresek, kertészetek polcain biztosan találkoztál már vele. Virágkötő hajlamokkal megáldottak össze is fonhatják kedvükre, hogy még dekoratívabb hatást érjenek el vele a szobában.

A Sansaveria jól tűri, ha elfelejted megöntözni, akár hetekig, a sötét sarokban is elvan, bár azért annyira nem szereti, viszont ami még mellette szól, hogy dohányzóknak is ajánlott növény, mert a cigarettafüstöt is tolerálja.

Ha azért jót akarunk neki, akkor talajkeverékből inkább a kaktuszföldet javasoljuk hozzá vagy a szobanövény és kaktuszföld keverékét. Tápanyagutánpótlásban a levéldísznövényeknek megfelelőt válasszuk és főleg a nyári időszakban tápanyagozzuk a növényt.

Agglegénypálma – Zamioculcas zamiifolia, “Zami”

A másik nagyon kedvelt irodanövény az agglegénypálma. Zami néven kapható minden kertészetben, így nyugi, nem fognak rád furán nézni, ha így lerövidíted az amúgy igen dallamos valódi nevét. Zaminak az az előnye, hogy önöntözős kaspókban is tartható, ott ráadásul virágzással hálálja meg a stabil vízmennyiséget. Hűvös és melegebb helyiségekben is tartható, de a nagyon nagy huzatot nem szereti. Ettől függetlenül előszobákba is választható növény, viszont igen terebélyesre tud nőni, így célszerűen olyan helyre tegyük, ahol lesz tere a későbbiekben.

Kipusztíthatatlan szobanövények - Zamioculcas
Zamioculcas (Fotó: Wikipedia)

Élénk, fényes zöld leveleivel minden szobát feldob, szintén elviseli, ha néha elfeledkezünk róla öntözés terén.

Modern és rusztikus lakásokba is jól beilleszthető.

Fontos viszont tudni, hogy szűkebb cserépben jobban fejlődik, így nem véletlen, hogy a kertészetek polcain is viszonylag kis cserépben árulják. Ameddig nem nyomja szét a cserepet a növény, nem is érdemes átültetni és átültetéskor is inkább csak egy mérettel nagyobbat adjunk neki.

Sok hasonló növényajánlásban szerepel még a Monstera, mint könnyezőpálma, a szobai fikusz (Ficus elastica és Ficus benjamina), de itt azért mi szándékosan hagyjuk ki őket, mert bármennyire is szép és gyakori szobanövények, mindkettőnek megvannak a maga karakteres igényei.

A fikuszok nagyon érzékenyek a huzatra, míg a könnyezőpálma nagyon páraigényes, így például száraz levegőjű lakásokba nem is ajánlható.

Neked melyik szobanövénnyel gyűlik meg a bajod? Tedd fel olvasói kérdésed Facebook zárt csoportunkban és hamar választ fogsz rá kapni szakértőinktől!

Szeretnél még több hobbikertész tippet kapni? Kövesd Facebook oldalunkat, hogy mindig naprakész legyél!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×