Dark Mode On / Off

Puffaszt és hasfájást okoz a görögdinnye? Ez lehet az oka!

hasfájást okoz a görögdinnye

Sok embernek hasfájást okoz a görögdinnye, de sok esetben a parlagfűallergiát is felerősíti. Ez lehet a háttérben meghúzódó ok!

Nézzük is meg, hogy milyen okok húzódhatnak a háttérben, miért szenvednek tőle olyan sokan és nem is tudják, hogy a görögdinnye a valódi ok! Hasfájást okoz a görögdinnye, de nem biztos, hogy csak a dinnye a probléma.

A görögdinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse és szezonban kilószám esszük reggel, délben, este. Közben beindulnak a magas pollenszámú gyomok is jön az allergiaszezon. Vajon van összefüggés?

Fruktóz felszívódási zavar?

Ez így jó tudományosan hangzik, ugye? Fruktóz felszívódási zavar esetén, mert létezik ám ilyen probléma is az emberi szervezetben, az elfogyasztott fruktóz mennyiségétől és attól függően, hogy kinél milyen mennyiségben csökkent a lebontást végző ezim mennyisége, jelentkezhetnek enyhébb panaszok. Ez lehet kisebb-nagyobb puffadás, korai teltségérzet, fokozott bélmozgás, hasfájás is. Ritka esetben, de akár komolyabb hasmenés is felléphet, amely a nyári melegben, különösen idősek és kisgyermekek esetében akár kiszáradáshoz is vezethet! De nézzük tovább a háttérben húzódó okokat!

Fura tünetek gyümölcsevésnél

Érdemes kivizsgáltatni az okokat, ha gyümölcsfogyasztásnál vagy gyümölcsleveknél is jelentkezik a tünet vagy tünetegyüttes. A fruktóz felszívódási zavar H2 kilégzési teszttel vizsgálható. Ennek során fruktóz tartalmú italt elfogyasztva, meghatározott időközönként, a kilélegzett levegőben mérik annak hidrogén tartalmát. Ez nem ugyanaz a vizsgálat, mint a terheléses vércukorvizsgálat, mielőtt valakiben felmerülne a gondolat, hogy ott nem lett semmi ilyen kimutatva neki.

Átmeneti fruktóz intolerancia bárkinél előfordulhat,. Ha sok fruktóztartalmú ételt (gyümölcsöt, gyümölcslevet) fogyasztunk, akkor a nagy mennyiség miatt a szervezete nem tudja megfelelően lebontani. Ezt segíteni lehet inozitolpótlással, de természetesen nem hasraütés-szerűen, hanem diabetológussal, dietetikussal, háziorvossal egyeztetés után.

Ennek legjellemzőbb tünete a vizes hasmenés, ami súlyos esetben akár kiszáradást is okozhat. A tünetek átmeneti diéta hatására, a bélrendszer regenerálódását követően elmúlnak, a fruktóztartalmú ételeket pedig fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe.

Érésgyorsítók és vegyszerek

Izgalmas kérdés az érésgyorsítók esete is, amikor a termelésnél csúszik hiba a rendszerbe és szermaradvány kerül a dinnyébe. Ez nem csak dinnye esetén jelent problémát. A multinacionális cégek a hűtőházakba beszállításkor szúrópróbaszerűen szoktak szermaradvány-ellenőrzést is végezni, ahol probléma esetén az egész kamionnyi zöldséget, gyümölcsöt is visszaküldik a feladónak.

Sokan a vegyszerekre és ezekre a maradványokra is rendkívül érzékenyek, így mindig megbízható forrásból vásároljunk zöldséget, gyümölcsöt!

Keresztallergiák és a görögdinnye

Sok parlagfűre allergiás nem tudja még a mai napig sem, hogy bizony a görögdinnye keresztallergénje a parlagfű és nem akarunk tüsszögni egész parlagfűszezonban, akkor görögdinnye-fogyasztást érdemes csökkenteni. Ezt is szépen kimutatják az allergiatesztek, melyre érdemes ilyen esetben elmenni.

Ha hasfájást okoz a görögdinnye és még az allergiáink is felerősödnek, akkor itt az ideje egy kivizsgálásnak, hogy vajon mi áll pontosan a háttérben!

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek