Dark Mode On / Off

Fákat tört ki a vihar? Ez a teendő, ha van, ami menthető!

fákat tört ki a vihar - ez a teendő

A hétvégi nagy vihar után megszaporodtak a hozzánk beérkező megkeresések is: fakivágási engedélyek után, mit tegyünk a kitört fával és hogyan menthető meg a félig bentmaradt fa? Erről lesz szó ebben a cikkünkben most! Fákat tört ki a vihar, de nem mind kivágásra ítélt!

Először is amikor fákat tört ki a vihar, nem is az a legnagyobb probléma, hogy az egész kert úgy néz ki, mint egy csatatér, hanem az, hogy sok anyagi kár is keletkezik. Már itt az elején szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen esetben a biztosítások intézése miatt mielőtt megmozdítunk bármit, legalább fényképezzük le.

De jó esetben a biztosító szereti is a saját szemével látni, hogy valójában mi történt és meg kell várjuk, míg kimennek szemlézni.

Fákat tört ki a vihar országszerte

A hétvégi vihar igen nagy pusztítást okozott. Vannak egyszerűbben megoldható feladatok és vannak olyanok, melyekhez már kicsit szaktudás is kell:

Ha a kivágás nem elkerülhető, akkor itt egy fontos gondolat a fakivágási engedélyekhez:

Ha hasznosnak találtad a videót, iratkozz fel csatornánkra is!

Sok esetben megmenthető még a fa!

Vannak esetek, amikor a helyzet sokkal jobb a valóságban, mint elsőre tűnik. Egy félig lehasadt fa is szakszerűen megmenthető és nem kell miatta aggódni.

Ha a fa fele tört le, akkor vágjuk le a leszakadt részt és szépítsük meg a sebhelyet. Ezt lehet fűrésszel is, ha nagyon “szilánkosan” repedt a fa. A lényeg, hogy mint egy emberi sebnél, szépen tudjon beforrni.

Használjunk fasebkezelő-gélt! Ez azért kell, mert így a sebfelületet lezárjuk és nem kell aggódni, hogy baktériumok, gombák, netán szúbogarak beköltöznek a sebbe. Így a fa tud regenerálódni és várhatóan ki is heveri a nagy leszakadt részek elvesztését.

Sérült a fa egyensúlya?

Sok esetben sérül a fa egyensúlya és ha nem balesetveszélyes maga a fa megmaradt része, akkor a megmaradt részt póckoljuk alá, támasszuk is ki!

Nézzük meg, hogy a gyökere nem sérült-e! Sok esetben, ha kifordul a fa, akkor a talajból a gyökerét is kiszakítja. Ez nem jelenti azt, hogy az első pár évben gond lesz biztosan, de mivel sérült a gyökér, mint tartórendszer, így akár balesetbeszélyes is lehet!

Ez főleg közterületeken és közintézményekben fontos kivágási tényező lehet a balesetveszély elkerülése végett!

Mikor kell kivágási engedély és kertészeti szakvélemény?

Egyes városokban vagy kerületekben agyon szigorú a kivágási lehetőség, így kertészeti szakvéleményre lehet szükség és a helyi jegyzőnél kivágási engedélykérelmet kell kitölteni. A fenti videóban részletesebben is elmesélem, mit kell erről az esetről tudni. De itt is, ha a kertész szakember úgy ítéli, hogy a fa egy beavatkozással megmenthető, akkor lelkiismereti alapon így is fog tenni és nem fog olyan szakvéleményt adni, melyben a kivágást javasolja, hanem egy megmentési irányt fog javasolni.

Mikortól számít balesetveszélyesnek?

Egyik ilyen ok, ha olyan helyen fekszik, ahol forgalom van: járdák, utak mentén vagy utakon. Ilyenkor nagyon óvatosan kell alapjáraton is közlekedni, de vihar után nem árt, ha a fejünk fölé is nézünk, mert az utak, járdák felett is lehetnek félig leszakadt ágak. Ezeket mielőbb vissza kell metszeni, le kell vágni, akár láncfűrésszel.

Szintén balesetveszélyesnek számít, ha a gyökere kifordul annyira a talajból, hogy azzal már egy kisebb szél teljesen kifordítaná a fát a helyéről. Ilyen esetben két opció van: van, amikor fissza lehet húzni a talajba, de a nagy karógyökerek sokszor már sérültek sajnos. De van olyan eset is, ahol már nagyobb a kifordulás és nem menthető a fa.

Ezen kívül van még az az eset is, amikor a közművekre veszélyes a fa: közvetlen villanyvezetékek vagy oszlopok mentén helyezkedik el, netán a gyökere veszélyeztet a talajban lévő vezetékeket, csatornarendszereket. Ilyen esetben a Katasztrófavédelemnek kell és a szolgáltatóknak összefogva a munkálatokat elvégezni.

FONTOS: Ha közművezetékek mentén van a baj, akkor véletlenül se álljunk neki saját szakállunkra segítseni! Ez akár az életünkbe is kerülhet (áramütés például)!

Mi legyen a letört ágrészekkel?

A romeltakarítás része, amikor a letört ágrészeket levágjuk, összegyűjtjük és rakásoljuk. Egyik lehetőség az, hogy ágdarálóval rögtön mulcsot készítünk belőle és visszajuttatjuk az anyatermészetbe. Másik lehetőség, hogy mindenféle gallyakkal megrakott dombágyásokat készítünk belőlük (hügelkultur) és veteményeshez felhasználjuk.

Egyes gallyakból lehet fonni kerítés-oldalfalat is, de akár indiánsátrat is építhetünk belőle vagy rovarhotelekhez, sündisznórejtekhelyekhez is felhasználhatjuk.

Tehát ha fákat tört ki a vihar, akkor nem kell aggódni, mindig van több opció, hogy megmenthetőek is legyenek!

Ha szakvéleményt szeretnétek észíttetni, keressetek bátran: info (kukac) kertportal.hu

Borítókép: MTI

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek