Dark Mode On / Off

Mennyibe kerül egy kertet megterveztetni?

mennyibe kerül megterveztetni egy kertet

Ma egy kommentszekciót olvastam végig, ahol a mennyibe kerül egy kertet megterveztetni kérdésre elképesztő magas összegeket írtak a cikk elolvasása nélkül a válaszolók. Nézzük sorra, valóban miről is van szó?

Fel is tettem a kérdést gyorsan a mi követőinknek is, mert mire is való a közösségi oldal, ha nem arra, hogy valódi kérdéseket és problémákat beszéljünk át? Születtek reális és nagyon irreális válaszok is pillanatok alatt mind pluszban, mind mínuszban is.

Nézzük sorban a válaszokat, a teljesség igénye nélkül!

“Olcsó, ha magamnak csinálom!”

Álljunk meg egy gondolatra. Üljünk le a saját kertünk tükrében és nézzük meg, hányszor vettünk már olyan növényt, ami valamiért nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és ment a “levesbe”, mert kipusztult pár hét alatt, netán már a meghozás utáni héten? Összegszerűen ha ezeket a félresikerült növényvásárlásokat nézzük, máris egy olyan kérdéshez érkeztünk, ami miatt rögtön az “olcsó, ha én csinálom” gondolatsor alapjaiban megdőlt.

Egy tervező szakember nagyon sok olyan ismerettel rendelkezik, amit előránt a tarsolyból már az első kertmustra alkalmával. A telek talaját ránézésre is már be tudjuk lőni, mindenféle labor nélkül, hát még ha el is küldjük a talajmintát bevizsgáltatni!

Meglepődnétek, de egy talajminta bevizsgáltatása nagyon olcsó! Sőt, ahhoz képest, hogy utána sokkal stabilabban lehet bele növényeket venni, akkor azt mondanám, hogy minden újdonsült kertbarátnak a “kötelező feladatok” listájára írnám fel! Miért?

Mert az első felelős kertbaráti feladatok egyike az, hogy tudjuk milyen a kert talaja!

Rajtunk keresztül például egy ilyen talajvizsgálat tételszámtól függően: 10.000 Ft – 15.000 Ft körül mozog, ami ha azt nézzük, hogy egy valamire való facsemete, mely mondjuk egy két és fél méter magas hársfát jelent dézsásan is jelenleg 20.000 Ft felett van és akkor még csak egy fáról beszélünk, akkor vajon megéri alaposabban végiggondolni a talajvizsgálati díj “megéri-e kérdését”? Leegyszerűsítve: bár nem ingyen van, de spórolunk neked!

A rosszul kialakított kert is lehet drágább hosszútávon

Itt most nem a növényválasztásra gondolok csak, de ide tartozik az a rengeteg ablakon kidobott pénz is. Egy nem hatékony öntözhetőség, egy macerás fűnyírás, mert rossz az elrendezés, a kertben a terek hátrányos kialakítása miatti fenntartási nehézségek, a túl sűrű növényállomány vagy épp a túl ritka növényállomány is okozhat többletmunkát. Ha túl sok a növény, akkor elnyomják egymást és egy zsúfolt káosz a végeredmény. Ha túl kevés a növény, nem megfelelő a mulcsozás, akkor meg folyamatosan gyomlálhatunk benne. Sok olyan tényező van, ami megnehezíti a dolgunk a mindennapokban és ide tartozik minden olyan ápolási munka, ami miatt a rabszolgája leszünk a kertnek ahelyett, hogy élveznénk! És itt kezdődik a mi munkánk! Hogy a kert öröm legyen!

A nagy kertet tervezni drágább, mint egy kicsit?

Megfordítom a kérdést: kinek mi a nagy? Hívtak már kerttervezni “nagy kertbe”, ahol egy kis család frissen a panelből költözött kertes házba és a kert alig volt 50 négyzetméter. Az nekik nagy volt. Nekem meg icipici. Mert én fél hektáros kertméretben élek. A kicsi vagy nagy egy ajánlatkérésnél mindig relavít. Érdemes a kert valódi területét lemérni és aszerint ajánlatot kérni, hiszen mi is 1000 négyzetméterenként árazunk és így van egy alapdíjunk, ami reálisan egy 100 nm-es tervezendő felülettől indul, de sok valóban kis kertünk van, ahol 1-2 ágyás megtervezéséért nyilván nem lehet 150.000 Ft-ot kiszámlázni, mert irreleváns lenne.

A tervezőirodák így vagy sávosan áraznak, vagy négyzetméter alapon. Nálunk a sávos vált be az elmúlt közel 15 év alatt, hiszen ebben van mozgástér és sokszor nem több egy 1000 nm-es kertet megtervezni, mint egy 500 nm-est, bármennyire is hihetetlen. Sokkal jobban számít az, hogy a megrendelővel közös húron lehessen pendülni, mert elhúzódhat egy 30 nm-es ágyás tervezése is hónapokra, ha nincs meg a közös nevező. Bár ilyen ügyfeleket meg nem is vállalunk el, ahol érezzük az összhang hiányát.

Van, akinek a szaktanácsadás is elegendő!

Nagyon érdekes dolog, de sokan azt gondolják, hogy ha egy kerttervezőt felkeresnek, akkor rögtön rájuktukmálja a legdrágább szolgáltatásukat és a “mindent ki kell szedni és újra kell épteni, mert ez így borzalmas” elven működnek.

Mi biztosan nem!

Bármilyen meglepő, de nagyon sok esetben javaslom én is azt, hogy maradjunk abban, hogy időszakosan maximum kimegyek szaktanácsadási díj fejében és átbeszéljük, minthogy nulláról újratervezzünk egy kertet. Ebben olyan észérvek vannak, hogy az új kerttulajdonos nincs tisztában a kertje valódi értékeivel és egy irreális szemüvegen át nézni a kertjét: a túl tökéletes Instagram-képek és Facebook álvilág szemüvegén keresztül, ahol az övé ronda, mindenki másé meg csodaszép. A legtöbb kertből csak a pici plusz vagy az a hozzáértő szem hiányzik csak, ami egy szaktanácsadásnál rögtön ki is derül. Tehát máris ott vagyunk, hogy sok kerttulajdonosnak nem tervezésre van szüksége, hanem csak egy szakavatott szemre, aki időnként segít nekik. Ugye mennyivel jobban hangzik?

Egy kertet megterveztetni nem drága

Tudom, kételkednek sokan. De ha a fenti tételeket végigvesszük, a kipusztult növények sokaságát, az elgyomosító növényeket, amit nem is sejtettünk, hogy gond lesz belőle és megvettünk, a kertet kinövő növények is ezen a listán vannak (rossz fajtaválasztás….), máris egy csomó milliós nagyságrendű forintot érő ablakon kidobott pénz. Ugye? Tegyük a szívünkre a kezünket és legyünk őszinték….

Egy kertet megterveztetni teljesen más árfekvés. Igen, vannak tervezőirodák, ahol sokszázezer egy falatnyi kert megtervezése is, de a legtöbb esetben egy 1000 nm körüli kert tervezése megáll egy 150.000-200.000 forint körül, ami egy valójában belátható összeg és kigazdálkodható annak tükrében, hogy utána sokkal kevesebbet költünk felesleges és nem a kertbe való növényekre.

Mi kerül sokba a tervezésnél?

Egy kerttervezés ára akkor tud elszállni a magasba, ha olyan extrém igényekre van szükség, ahol akár be kell vonni statikust a feladatba, mert akkor egy másik mérnöki óradíj is rátevődik például. A legtöbb kertnél ez nem releváns, mert egy kertészmérnök vagy kerttervező mérnök is elkészítheti úgy a tervet, hogy az teljesen rendjén van.

Ha nagyon problémás a vízelvezetés vagy a közművekkel is komoly munka van: egyeztetésektől kezdve sok más tényezőig, az megdrágíthatja az árat, hiszen ott is mindenhol nemcsak sok idő megy el, de sok feladat (macera) van ezekkel, nyilván ezt a terhet egy tervezőiroda nem ingyen veszi le az ügyfél válláról.

Egy kertben a tervezési folyamat sokszor jóval olcsóbb, mint maga a megépítés. A növényárak és burkolóanyagok tekintetében nagyon elszálltak az árak, ehhez képest a tervezés messze nem drága.

Sok esetben ráadásul, ahol a tervező tudja, hogy a tulajdonos magának építi meg, netán nem is egyszerre, hanem fokozatosan a kertet, ott másképp is tervezünk, támpontokat adunk, mit ültetnénk el először, milyen folyamatok az elsők és legfontosabbak és melyek azok, amik a “ráér” kategóriába tartoznak.

Összegezve tehát egy kert megterveztetése az esetek 99%-ban nem kerül milliókba. Sőt sok százeres költségbe sem. Maga a terveztetés. Az, hogy utána a növényeket mire beszerzi az ember, az meg külön cikk témája lesz, hiszen mindenféle méretbeli eltérés is okozhat egy növénynél sokezres forintban való drágulást. De természetesen ezekre is vannak megoldási javaslataink minden ügyfelünknek, hogy reálisan és jó áron tudjanak partnereinknél vásárolni.

TERVEZTETNÉL VELÜNK? ITT A LEHETŐSÉG, KÉRJ AJÁNLATOT!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×