Dark Mode On / Off

Fajtaváltás mentheti meg a magyar diótermesztést

diótermesztés

Jelentős fejlesztésekkel és kutatásokkal menthető meg a magyar diótermesztés, amely az utóbbi években elvesztette a versenyképességét a nemzetközi piacon – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


A szervezet szerint a klímaváltozás okozta termesztési és növényegészségügyi kihívásokra csak magas szintű szaktudással, korszerű technológiával lehet válaszolni. Hozzátették, hogy a dió világpiaca is átalakult, a megváltozott helyzet pedig szintén nem kedvez a magyar diónak: az Egyesült Államok, Ausztrália, Chile jelentősen növelte a termelését, és a korábbi legnagyobb felvásárlóból, Kínából is exportőr lett.

Ezzel szemben idehaza hiába nőtt a termőterület az utóbbi 10 évben 3 ezer hektárról 8 ezer hektárra, a héjas dió kivitele évi 1,5 ezer tonnáról 500 tonna alá, a dióbélkivitel pedig 2 ezer tonnáról 500 tonnára csökkent. Közben 600 tonnáról a kétszeresére nőtt az Ukrajnából behozott dióbél mennyisége.


A közlemény szerint a NAK a társszervezetekkel, kutatóintézetekkel, hatósággal együttműködve fejlesztési javaslatot készített a kormány számára. A versenyképességet fajta- és technológiaváltással vissza lehet állítani, a növekvő termésátlag és a magas minőség sikeres lehet a konkurenciával szemben.

Borítókép: Pexles

Ajánlott cikkek