Dark Mode On / Off

Agostyáni Arborétum impozáns látványt nyújt

Agostyáni Arborétum

Gerecsei táj kedvelt gyöngyszeme az Agostyáni Arborétum, mely a Bocsájtó-völgyben bújik meg. Budapesttől alig 1 órára található, Tatától pedig csak néhány kilométerre helyezkedik el. Könnyen megközelíthető, gyönyörű hely, ahová érdemes minden évszakban ellátogatni.

Egy kis tudnivaló az Agostyáni Arborétum indulásáról

Esterházy Móric fedezte fel a táj adta adottságokat, majd az ő kezdeményezésére indult el az Arborétum létrehozása. Az 1950-es, 60-as években a Magyar Tudományos Akadémia kísérletei gyanánt 300 fajta, nagyrészt exota fát ültettek,

Növényvilág az Arborétumban

 Az élő fa gyűjteményt több mint 300 féle fa és cserje közössége alkotja. 30,5 hektáron terül el az Arborétum, így bőven akad hely a növénykülönlegességeknek. A domborzat és a vízfolyás adta helyi éghajlat kedvező hatásának, rendkívüli mikroklímájának, elhelyezkedésének köszönhetően, télen és nyáron is kellemes hűvös van. Ezért az országban egyedülálló módon több fenyőféléből álló páratlan erdőt csodálhatnak meg a látogatók. A fák többsége ráadásul nem őshonos a területen. Szlavón tölgyek, cseres-tölgyesek, gyertyános-tölgyesek, európai vörösfenyők, mamutfenyők, bükkösök, cédrusok, tulipánfák, nyírek, vasfák, égerek, kőrisek, juharok, diók, azaz több mint 1.200 növényfaj.

Állatvilág az Arborétumban

Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület lett, így joggal viseli az Agostyáni Arborétum „Madárdalos Agostyáni Arborétum jelzőt” is. Közel 110 madárfaj rendszeres megjelenése és ebből több mint 70 madárfaj költése is bizonyos a területen. Ez mellett pedig változatos erdei életközösség található a helyszínen, köztük több országosan védett állatfaj is.

És ami ritka, kutyabarát hely, azaz kutyussal a megfelelő körülmények mellett látogatható!

Ha nem csak az élővilág érdekel

A területet kezelő erdészet számára különösen fontos az Agostyáni Arborétum fejlesztése. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, oktatásra és a természet megóvására is. Nem csak túrázni, sétálni lehet, szakvezetést kérni az Arborétum területén, hanem programok is gyakran vannak. Például minden évben megemlékeznek a madarak és fák napjáról, vagy a szentjánosbogarak rajzásról is.

Kifejezetten gyerekeknek készült a „Miről mesél az erdő gyerekeknek” program is, ami az erdészek, vadászok munkáját mutatja be, de kézműves foglalkozások, őszi kézműves kirakodóvásár, az erdővel, természettel, kapcsolatos árusokkal is rendszerest. Az Arborétum területén turistaházak, kulcsosházak is működnek.

Az Agostyáni Arborétumot a nevére kattintva tudod megnézni.

Ha további Arborétumkról olvasnál, érdemes megnézni az alábbi linket is.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×