Dark Mode On / Off

A Tiszakürti Arborétum

Tiszakurti-Arboretum-Japanbirs

A Tiszakürti Arborétum az Észak- Alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében található.

A Tiszakürti Arborétum története

Az 1800-s évek közepén zajló vízrendezés tette lehetővé, hogy Bolza család birtokában lévő, Tisza menti terület kertté váljon.  Gróf Bolza Péter és felesége, Tige Mária, – majd 1879-től fiuk, József – formálta az ártéri erdőt parkká. Az erdős, mocsaras kb. 17 ha terület korábban a Tisza rendszertelen kiöntései miatt szinte hasznosíthatatlan birtok volt. Végül ebbe álmodták bele a Bolzák a főúri kertet. Értő gondossággal válogatták ki az ártéri erdő értékes növényeit, gyeptükörrel kiemelve az eredeti növénytársulásokat. Majd különböző idegenhonos növényfajokból az eredeti tájszerkezetnek megfelelően ligetes tájképet alakítottak ki. 1975-ben az eredeti arborétum 17 ha-os területe még 10 ha-ral bővült ki. 2001 szeptemberében az 1996-ban Országos Védelemre beadott beadványt elfogadták, azóta a park területe tovább bővült, 60 ha-ra. És egyúttal Országos Természetvédelmi Terület is lett.

Tiszakürti Arborétum növényvilága

Ma az Arborétum legjelentősebb tájképi értékét az idős kocsányos tölgyek uralta ligetes erdőfoltok, valamint ezen foltok között elterülő tágas terek adják. Az erdőfoltokban havasszépékkel (Rhododendronok-kal), különleges fenyőfélékkel, idős tölgyekkel, platánokkal, szilfákkal és kőrisfákkal,  hársakkal találkozhat a látogató, de helyet kaptak az ország, és Európa más vidékeiről származó növények is, mint a nehézszagú boróka, vagy a luc-, fekete-, erdei és jegenyefenyő is. Kiemelkedő értéket képez a kert közepén élő közel 350-400 évesre becsült kocsányos tölgy (Quercus robur) is, melyet kár lenne kihagyni a sétánkból.

Tiszakürti Arborétum

Az Arborétum további látnivalói

A grófi kerti részen a bejárattól indulva, közel 4 km hosszan kikövezett sétautakon nézhetik meg a látogatók a növénygyűjteményt. Ezeken a sétányokon kerekesszékkel is lehet közlekedni. A 60 ha- s kertben erdei utakon is lehetséges sétálni. Tanösvények mutatják be az arborétum, az ártéri erdő növény- és állatvilágát és a természet szépségeit.

Az arborétumba látogató diák – és felnőtt csoportok számára szakvezetés kérhető. Tematikus foglalkozások keretében bemutatják be a növényeken kívül az ott élő rovar-, madárvilágot is.

Az Arborétum és az azt fenntartó Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság fontosnak tartja, hogy a kertet, mint oázist kíméletes módszerekkel fenntartsa, fejlessze és a jövő generációinak megőrizze.

A Tiszakürti Arborétum egy olyan látnivaló, melyet érdemes bármilyen évszakban meglátogatni. Ősszel a színes falevelek, télen a csendesen ropogó hó a talpunk alatt és a nyugalom, tavasszal, nyáron pedig a nyíló virágok illat, a madarak csicsergése és a rengeteg látnivaló csalogathat.

Ha kedvet kaptál egy hatalmas sétához a zöldben, nézd meg korábbi cikkeinket Arborétum témában.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény