Dark Mode On / Off

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kompresszort?

kertportal-btk-kep1-akulonfelekompresszorokmas-masteruletekenalkalmazhatok

A gázsűrítők, avagy kompresszorok a mindennapokban is jól hasznosítható berendezések. Bár feladatuk egyszerű, felépítésük és működési paramétereik mégis sokfélék. A számunkra ideális kompresszor kiválasztása mindenképpen megfontoltabb döntést igényel.

A kompresszorok komoly múltra tekintenek vissza. Már a technológia hajnalán is előfordultak bizonyos előképeik a tudomány és az ipar területén. Az igazi áttöréseket a 20. században sikerült elérni. Ekkor jelentek meg a hordozható, olajmentes, újabb technológiákat is alkalmazó, a mai kor kompresszorainak is megfelelő készülékek. Az idők során számos működési mechanizmus és felépítési konstrukció bukkant fel és tűnt el aztán. Egyes típusok mára teljesen kikoptak a kínálatból.

Ahogy a BTK Kft. portfoliója is mutatja, manapság jellemzően két kompresszor típus alkotja a kínálat zömét: a dugattyús- és csavarkompresszorok. Mindkét típus a maga jól körülhatárolható technikai paramétereivel és alapvető tulajdonságaival is rendelkezik. Ugyanez igaz felhasználási területekre is. Míg előbbi típust inkább hobbi célokra választják, addig utóbbi típusok az ipari felhasználók körében örvendenek komoly népszerűségnek. Habár a piacot két típus uralja, a döntés így sem feltétlenül könnyű

Mire ügyeljünk vásárlás előtt?

Ahogy tehát említettük, a kínálat jellemzően két részre oszlik, a dugattyús kompresszorok, illetve a csavarkompresszorok termékskálájára. Habár egyszerűnek tűnik szétválasztásuk, vannak bizonyos átfedések és mindegyik típusból találunk kevésbé hatékony, illetve nagyteljesítményű modelleket is. A dugattyús kompresszorok működéséért dugattyúk felelnek, egyszerű felépítéssel bírnak, így költséghatékony működésre képesek. Teljesítményük azonban nem közelíti meg orsókkal működő társaikét, így elsősorban a barkács célokra ajánlottak, olajmentes változataik pedig az egészségügyben is hasznosíthatók.

A megbízhatóbb vonalat képviselő csavarkompresszorok skálája az egyszerűbb, kisebb teljesítményű készülékektől az ipari nagyágyúkig terjed. Ezek a készülékek két, egymással ellentétesen forgó orsó segítségével állítják elő a sűrített levegőt. Teszik ezt folyamatosan és akár egészen nagy teljesítményen. Épp ezért ezek a készülékek elsősorban ipari felhasználók számára jöhetnek jól. Az egyszerűbb munkákhoz, kisebb műhelyekbe már csak az áruk miatt sem érdemes ezeket a modelleket választani.

Mire van szükségem?

A kompresszorok kiválasztásánál természetesen az egyéni igények döntenek. Beszélhetünk jellemző felhasználási területekről, ugyanakkor lehetnek kivételek, ahol a szubjektív szempontok mást diktálnak. Vásárlás előtt érdemes átböngészni a technikai paramétereket, tájékozódni azok jelentéséről és a tipikus mennyiségekről, melyek a kompresszorokra vonatkoznak. Emellett természetesen a saját preferenciáinkkal is tisztában kell lennünk: mennyi levegőre van szükség, mennyit tudunk rááldozni a vásárlásra, fontos-e a folyamatos levegőellátás, szennyeződésmentes levegőre van-e szükségünk?

E pár kritérium tisztázásával máris közelebb kerülünk a megoldáshoz. Aranyszabály, hogy bár a dugattyús kompresszorok olcsóbbak, működésük kevésbé hatékony, míg a drágább csavarkompresszorok akár hosszú ideig is képesek folyamatos sűrítésre. A kínálat rendkívül bőséges, így egy kompresszor beszerzése komoly előkészítést igényel annak érdekében, hogy mindenképpen az igényeiknek legoptimálisabb készüléket szerezzük be.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×